Нововарошки СУБНОР мења име и прима нове чланове

Наслеђе: Споменик Трећој пролетерској на Браношевцу

Наслеђе: Споменик Трећој пролетерској на Браношевцу

У складу са опредељењима и начелима СУБНОР-а Србије да се у назив ове борачке организације уврсте и учесници ратова 1992. и 1999.године – припадници Војске Југославије, јер је велики број њих ушао у чланство, у овдашњем Општинском одбору у току су припреме за пререгистрацију. На седници Скупштине, одржаној крајем јануара, подржана је иницијатива коју је потписало 13 грађана и донета одлука о оснивању Удружења за неговање тековина и традиција Народно – ослободилачког рата (1941 – 1945) и 1992. и 1999.године, усвојен Статут и за председника Удружења изабран Рајко Милошевић. Предстоји још избор Председништва, надзорног одбора, секретара и благајника и упис у Регистар удружења.

По речима Рајка Милошевића, основни циљеви Удружења остају исти: неговање традиција НОР-а, залагање за остваривање права бораца и породица палих и умрлих бораца ослободилачких ратова и брига о споменичком наслеђу. У том контексту нововарошко удружење бораца покренуло је активности премештања и обједињавања спомен обележја из периода НОР-а на једној локацији - простору спомен-костурнице, поред цркве Свете Тројице.


Нови председник Удружења: Рајко Милођевић 

-За ову годину планирали смо да поред споменика костурнице поставимо две спомен-плоче, скинуте са бившег Соколског дома и подигнемо два споменика на Мусића гробљу, порушена пре више од десет година. У идућој години на простор спомен - костурнице преселићемо и четири бисте народних хероја са платоа поред зграде Библиотеке, као и бисту Мирка Ћуковића, која се налази испред Дома културе. Из подрума ћемо на светлост дана изнети и бисте Пива Караматијевића и Хајра Хаџимуртезића. Од председеника општине добили смо обећање да ће нам Општина финансијки помоћи у реализацији ових планова – каже Милошевић.

Иначе, Удружење има 89 чланова, већином потомака бораца и симпатизера, а међу њима је само двоје учесника НОР-а.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.