У сусрет јубилеју манастира Милешева

Припреме у пуном јеку: манастир Милешева (фото: Епархија милешевска)

Припреме у пуном јеку: манастир Милешева (фото: Епархија милешевска)

Желим да обележавање великог јубилеја, 800 година манастира Милешеве, буде наше заједничко дело.То значи активно учешће свих административних институција а потом и свих културних и образовних установа на простору Епархије. Захваљујемо се свевишњем што је у свом мудром промишљању и својој доброти, управо нама оставио ту част да будемо носиоци овог великог догађаја, савременици јубилеја и сведоци трајања Милешеве кроз векове. С обзором да је то велико дело, молимо се богу да нас умудри и оснажи да то урадимо онако како доликује и манастиру и јубилеју, рекао је епископ милешевски Атанасије на конференцији за медије организованој поводом припрема за обележавања осам векова манастира Милешеве.

Велики јубилеј светиње на ушћу Косаћанке у Милешевку биће обележен 2019. године, а у епархији Милешевској тим поводом најављују низ културних, образовних и спортских садржаја и сусрета, пре свега, младих са територије Милешевске епархије али и света. У сарадњи са Патријашијом почеће дигитализација писаног манастирског блага чија раскош ће бити приказана целом свету а уследиће и неки мањи грађевински радови на манастирској инфраструктури.

-Градоначелници свих општина Епархије исказали добру вољу да помогну тако да ће сви ући у проширени састав Организационог одбора за обележавање јубилеја. Неће изостати ни помоћ државе –рекао је епископ Атанасије.

-Ја ћу наставити да усавршавам духовно стање на овом простору, у свештенству и у монаштву, да наше парохије, наши манастири и ћивоти буду добро уређени, да молитва буде јака а духовност потпуна, да ту цвета и сија врлина и да ми будемо побуда другима да се и сами уздижу у вери, нади, љубави, доброти, да наша дела буду велика и светла- изјавио је епископ Атанасије.

У манастиру Милешева данас ће бити одржан нови састанак ужег Одбора за прославу јубилеја 800 година манастира Милешеве. Ово је још један у низу састанака на којима се износе идеје како би се што боље и разноврсније организовало обележавање јубилеја манастира Милешеве који са гробом Светог Саве и Белим Анђелом скоро дугих осам векова јесте један од значајних духовних, националних и културних светионика српском народу не само у Рашкој области него и и ван граница Србије.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.