Кромпир сачували од мраза, али нема купаца

Пуно посла на препакивању: у магацину Срђана Лојаничића

Пуно посла на препакивању: у магацину Срђана Лојаничића

Произвођачи кромпира из нововарошког краја сачували су род од јануарског мраза, али им продаја слабо иде. Купаца готово да нема, а они ретки килограм плаћају од 16 до 20 динара, што не покрива све трошкове.

Најскупље се плаћа бели кромпир кога у овим крајевима мало ко сеје, а услов је да кромпир, без обзира на сорту, буде упакован у мање вреће тежине десет килограма. Кромпир који је презимио у великим џаковима због тога се последњих дана препакује, а на овом послу ангажован је већи број надничара.

У магацининима Срђана Лојаничића у Акмачића ради цела породица, а припомогну и најмлађи. Лојаничић са Обреном Шапоњићем ортачки сеје кромпир на око десет хектара и један је од највећих произвођача.

-Кромпир је за око четити динара скупљи него јесенас, али та разлика у цени покрива само додатне трошкове које имамо на препакивању. Уколико остане овако, црно нам се пише. Све испод 24-25 динара за килограм је рад на своју штету, а и неколико последњих година сејали смо са губитком - каже Лојаничић.

Неколико шлепера натоварених кромпиром који су почетком фебруара замакли асфалтом преко Јавора и Борове Главе, обрадовали су произвођаче, али на кратко. Према информацијама којима располажу извоз у Румунију и Бугарску је стао, а домаће тржиште је презасићено. Због тога и страхују да ће већи део рода завршити у потоцима и јаругама.

А прошлогодишњи род је био рекордан. На њивама које у просеку дају 20-25 тона по хектару, родило је и до 40 тона, а одличан је и квалитет.

- За разлику од откупне цене која је дупло мања него лане, све остало је поскупело, од горива и заштитних средства до дневница радницима, тако да су укупни трошкови по хектару за око 100.000 динара већи него предходне године – каже Лојаничић.

Произвођачи су имали зимус доста муке да сачувају кромпир од измрзавања, а температура се данима спустала и до 30 подеока испод нуле. Они који су у магацинима са кромпиром палили грејна тела на струју са зебњом ишчекују јануарске рачуне, а на трошку су и поизвођачи који су кромпир бранили пећима на два.

-Потрошили смо три пута више огрева него предходних зима али смо успели да сачувамо род. Морали смо да по цео дан ложимо пећи које имамо у магацинима са кромпиром који смо јесенас спремили за продају, а нико у засеоку нема мање од 20 вагона. Због ниских температура претило му је измрзавање, а то би нас потпуно финансијски уништило– кажу Миливоје Оцокољић и Миладин Думањић из Јасенова.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.