Повратак ћирилице, писма предака

Први комунални рачуни на ћирилици

Први комунални рачуни на ћирилици

Преко 4.000 мартовских фактура за потрошњу воде и изношење смећа у домаћинствима, радњама и фирмама Комунално предузеће „3. септембар“ одштампало је на новој опреми и први пут – ћирилицом.

После вишемесечних припрема и улагања 170.000 динара ( уз помоћ Општине) за два штампача, почетком априла започело је штампање рачуна, о чему више појединости у одељку Актуелности доноси и тек отворени сајт www:jp3septembar.rs , на коме корисници услуга могу да се обавесте о стању рачуна.

Представљајући новине у раду, Сузана Шуљагић, директор „3. септембра“, истакла је да је отворена и бесплатна телефонска линија – 0800 – 333 – 022 за информације грађана. На рачунима који за који дан стижу на кућне адресе је и молба да уколико се уочи грешка о подацима у испису ћириличном писмом – да обавесте комуналце, лично или телефоном. На услузи је и мејл адреса info@3septembar.rs - за питања, сугестије, предлоге...

Замена латиничног писма је значајна прекретница у повратку ћирилице у службеној употреби у јавним установама и предузећима. Наиме, Нова Варош предњачи међу општинама у окружењу, јер је заменила латинично писмо у овој области, док се комшије држе старих навика (латиницом су , на пример, рачуни комуналаца у Чајетини, Ивањици, Прибоју, као и већим делом сајт општине Прибој).


Ретки у одбрани ћирилице

Учињено је то захваљујући упорношћу групе ентузијаста и ретких просветара, који су рударском упорношћу бранили ћирилицу и придобијали поверење грађана, установа и локалних власти у повратку писму дедова у оквиру широке акције духовне обнове, а посебно у заштите баштине, повратку коренима и традицији и обнављању памћења.Учинак у променама у последње две деценије има, свакако, и отрежњење појединаца, притисак јавности, помена друштвене климе...

Уместо тужбалица о стању језика и писма – стрпљиво су, низом активности, рушени бункери помодарства, малограђанштине, удворништва, поданичког менталитета и самовоље биркократа...Одбрана ћирилице и хватање у коштац са тешким наслеђем праћено је великим отпорима, о чему говори и чињеница како су дочекиване акције и апели, међу којима и отворено писмо просветним, културним и друштвено-политичким радницима „Устаните у одбрану ћирилице“, објављено у “Златарским новостима“ 11. фебруар 2009. године. Тада су надлежни, пре свега установе и локалне власте, прозване да спрече кршење Устава земље, чијим је чланом 10. прописано да су у Републици Србији у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо.

Истовремено су упућени апели и позвани грађани да дају допринос одбрани и очувању нашег првог и основног писма, уз подсећање да је је запуштање ћирилице знак губљења национале самосвести и самопоштовања или, како је рекао један песник, „симптом склоности самозатирања“. ..

Латиница је, ваља подсетити, била широко распрострањена, о чему су сачувани бројни докази у смутним временима засејаног семена. Сведоци смо немара и наше кратке памети готово на сваком кораку - од рачуна за комуналије што су стизали на кућне адресе, натписа на вратима и одељењима општинских канцеларија и дирекција, до обавештења, огласа, прогласа, паноа, те диплома и признања спортистима, разних брошура или туристичких проспеката и карти, па плаката и позивница Дома културе, често и коресподенције, путоказа, пијачних табли...

С друге стране, пак, мрзитељи ћирилице настављали су по старом – да блате, понижавају, занемарују и потискују ћирилицу, којој су и деценијама плански наметали печат старомодности и заосталости. Уз питања „зар ћемо са ћирилицом у Европу?“, сејање заблуда и незнања да ћирилица није савршена и подесна за намодернију компјутерску технику, те лажи да су оба писма равноправна – налазили су лоше и бројне изговоре за некоришћење ћирилице.


Следећи корак, замена писма и на путоказима

Међу првим наредним корацима групе ентузијаста је акција да освану ћириличне табле у називима неких места, па на низу путоказа широм општине...

За писмо наших предака и великих светаца, који су га вековима чували у књигама староставним и на гробљима – може се и мора учинити много више, не само на радном месту, већ и у окружењу.

Одавно знам да се ћирилица мора бранити од Срба, поготову оних одрођених и однарођених...Ћирилицу треба понети из куће, од оца и мајке, учитеља, професора...


РЕВНОСНИ ЧУВАРИ ТУЂЕГ ПИСМА: Зимус је у два случаја обележена 102- годишњица доласка латинице (1916. године) у наш крај на швапским бајонетима, тако што су на филмским записима, приказаним поводом Дана општине и приликом уручења признања Спортског савеза, текстови (титл) били исписани латиницом?

Латиница није замењена у мањим „џеповима“ јавних установа, као ни код неких корисних средстава општинског буџета. Последњи ревносни чувари туђег писма у јавним предузећима су у „Енергији Златар“, где су латиницу заменили на фактурама, али њоме пишу при издавању рачуна на шалтерима и у коресподенцији. Овде подругљиво, па чак и поспрдно, одбијају примедбе о кршењу Устава.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.