Опрез, почела је сезона пожара на отвореном!

Нема дана без пожара: Лани на Златару (Фото: Р. Прелић)

Нема дана без пожара: Лани на Златару (Фото: Р. Прелић)

Нововарошки ватрогасци од почетка априла имају пуне руке посла јер није било дана без бар једног до два пожара на отвореном простору и у шумским комплексима. Због тога је Општински штаб за ванредне ситуације упозорио мештане на максимални опрез током обављања пољопривредних радова и боравка у природи. Против несавесних биће предузете све законске мере, а казне нису мале.

-У наредном периоду, потребно је максимално поштовати и спроводити све превентивно- оперативне мере заштите од пожара, са акцентом на подручја са повећаним ризиком за настанак и развој пожара- упозоравају из Општинског штаба за ванредне ситуације Нова Варош.

Надлежни подсећају да је Законом о заштити од пожара, строго забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору, као и спаљивање биљних остатака. Такође, забрањено је ложење отворене ватре у шуми и ватре на удаљености до 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

-Надлежни органи и остале надлежне локалне службе као и професионалне снаге у оквиру својих редовних делатности, спроводиће контролу поштовања закона о заштити од пожара и других подзаконских прописа који регулишу ову материју, а против несавесних појединаца предузимаће се законом прописане мере- каже се у апелу Општинског штаба за ванредне ситуације.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.