Истраживање: Грађани највише верују председнику општине

Панорама Нове Вароши

Панорама Нове Вароши

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић ужива највише поверење међу грађанима, а за разлику од неког ранијег периода, данас се више верује и институцији Општинског већа и Скупштини општине, као и локалној администрацији, показали су резултати недавног истраживања јавног мњења о задовољству житеља златарског краја које је на иницијативу Европског ПРОГРЕС-а спровео Центар за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД). Анализе су показале и да је порастао број грађана који политичку ситуацију оцењују као стабилну, а смањио оних који сматрају да су општинска власт и ћате корумпирани.

У упитнику ЦЕСИД-а, рађеном на случајном, репрезентативном узорку од 200 пунолетних грађана Нове Вароши, наводи се да се председник општине налази на првом месту по поверењу грађана јер му у потпуности верује сваки трећи становник . За потезе које повлачи у свом раду, први човек града на падинама Златара има подршку око 33 посто грађана, што је знатно бољи резултат у односу на његове претходнике. Током истраживачког рада у 2013.години институцији председника општине поверење је указивало 17 одсто грађана, а његовом претходнику 22. Иако је позитивног помака у односу на раније истраживачке циклусе у овом смислу било и у неким другим општинама на подручју њих 34 покривене ПРОГРЕС-ом, ретки су председници, односно, градоначелници који се могу похвалити оваквим квантитивним учинком, један је од података у извештају ЦЕСИД-а.

Подршка: Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић

Оно што сасвим сигурно представља позитиван тренд јесте и раст поверења у остале институције –Скупштину општине, којој верује 31 одсто грађана и Општинско веће са подршком од 25 процената . Да општинска администрација добро ради свој посао сматра 26 посто Нововарошана.

-Забрињава, међутим, чињеница да је порастао број грађана који не могу или не желе да дају одговор на питања која су у вези са поверењем у локалну власт и управу. Шта год да је узрок овакве појаве, у општинском руководству би требало да је буду свесни – сугеришу стручњаци из ЦЕСИД-а.

Истраживање је показало да Нова Варош има још један спецификум у односу на неке друге средине сличне нашој, а то је податак да се у односу на раније истраживачке циклусе смањио број грађана који су уопште заистересовани ра рад локалне самоуправе, без обзира на то што генерално боље оцењују општинску власт и надлежне службе. Учесници истраживања оцењују да је рад општинских сужбеника задовољавајући, да су нешто љубазнији и професионалнији него раније, као и да њихови пропусти нису толико драматични да би били предмет озбиљних жалби.

За више од две трећине грађана компикована бирократска и законска процедура даље је највећа препрека у комуникацији са локалном администрацијом.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.