Раскрсница на Браношевцу добиће кружни ток

Ове године пројекат, идуће радови: Раскрсница на Браношевцу

Ове године пројекат, идуће радови: Раскрсница на Браношевцу

У овој години „Путеви Србије“ урадиће пројекат одвијања саобраћаја кружним током на магистралном путу и раскрсници Браношевац, а у идућој – извести радове. Овакав корак за повећање безбедности саобраћаја најављују у Одељењу за инвестиције и јавне набавке Општине Нова Варош.

-После низа консултација са струњацима путне инфраструктуре и договора са челницима „Путева Србије“ - предузето је низ корака, у првом реду на измени урбанистичког плана и за припрему пројектно-техничке документације за кружни ток саобраћаја на месту где се са магистрале одваја пут другог реда за Златар, као и скреће за насеље Браношевац. Кружни ток и одговарајућа сигнализација ће, уз лакши проток возила, омогућити већу сигурност учесника саобраћаја и смањити брзине возила, поготову оних која преко превоја долазе из правца Ужица - наглашава Дејан Грбић, руководилац Одељења.

Раскрсница на Браношевцу је једна од седам тачака на магистрали кроз град и у околини, које су одавно под лупом локалне власти, путара, надзора над саобраћајницама и пројектаната. Наиме, уклониће се опасна места и урадити оно што је пропуштено при реконструкцији жиле куцавице нашег краја или ојачању коловоза пре неколико година.


Острво и трака отераће  шлепере: Раскрница на Зебиновцу

-И раскрсница на Зебиновцу, испод Дома здравља или како се некад звала Код липе – добиће нови изглед. Урадиће се острво са вертикалном и хоризонталном сигнализацијом, како би се уклониле недоумице возача око скретања са магистрале или укључења из правца града. Овде више неће бити места за паркинге шлепера, који су угрожавали безбедност. Радови ће се о општинском трошку (око пола милиона динара) извести летос – истиче Грбић.

Коначно је на ред дошло и клизиште код Парохијског дома, изнад цркве Свете Тројице. После вишегодишњег натезања око надлежности и писама, „Путеви Србије“ прихватили су молбу Општине да се санира тротоар на државном путу I реда, који угрожава пут и онемогућава пролаз пешака.

Стотинак метара даље, код погона бивше Трикотаже „Слобода“, са двосмерном траком кроз део Борисављевића сокака - омогућиће се укључивање са магистрале и веза са Улицом Светог Саве.

Семафори упозорења на брзину кретања возила урадиће се поред магистрале изнад пијаце и испод пумпе НИС Петрола – најављује Грбић. - Светлећа сигнализација (величине 1,5 x 2 метра) трепериће и показивати возачима којом брзином иду и да смање гас јер је овде, поред Вртића и у зони школе, ограничење 40 километара на сат. Код погона „Слоге“ велики број ђака и мештана прелази магистралу идући према Махали, Шанцу, Милановцу, Бријежђима.

Проширење на магистрали код Суљине чесме ( или Златарске, како је неки зову) одавно је – ругло?! На паркингу су рупе и локве, препун контејнер, а поред ограде гомиле смећа.Нису потребна већа средства да се уреди простор на коме застане велики број пролазника, крепећи се на чесми и точећи балоне, канте и бурад.

У Одељењу за инвестиције су затражили од путара да се, уз пројекат и радове на клизишту изнад магистрале у Дражевићима, санира и прошле јесени прекинут стари варошки пут за Баранијашевиће, као и околни терен.

За безбеднију магистралу: Дејан Грбић

ПЕШАЧКА СТАЗА У КОКИНОМ БРОДУ: - У летњем периоду Златарско језеро је веома посећено од туриста из земље и иностранства, нарочито купалиште код бране ХЕ „Кокин Брод“ и Визиторског центра. Кретање пешака је онемогућено јер не постоје пешачке стазе, а ни саобраћајна сигнализација (пешачки прелаз код бившег ресторана „Сидро“, где стају аутобуси)).На овој деоници је и непрегледна кривина на самом укључењу на брану – наводи се, поред осталог у писму из Општине, упућеном Зорану Стојисављевићу, директору Сектора за одржавање јавних путева првог и другог реда у „Путевима Србије“, уз молбу да се заједничким снагама и уз сагласност путара изгради пешачка стаза (два метра) од мотела „Златарска језера“ до Визиторског центра.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.