Општина помаже отварање нових 117 радних места

За подстицајне мере из буџета 10 милиона динара: Нова Варош

За подстицајне мере из буџета 10 милиона динара: Нова Варош

Општине Нова Варош издвојиће ове године десет милиона динара за реализацију Локалног акционог плана запошљавања захваљујући коме ће до посла доћи најмање 117 лица са евиденције тржишта рада. Реализацију мера активне политике запошљавања са десет милиона динара помоћи ће и Национална служба за запошљавање (НСЗ) на чијој евиденцији је тренутно 2.124 Нововарошана.
Локалног акционог плана запошљавања (ЛАПЗ) биће реализован кроз три програма.
-Анализирајући стање, потребе и очекиване ефекте, одлучено је да ЛАПЗ ове године обухвати програме јавних радова, за који је конкурс већ расписан и траје до 10.марта, стручне праксе и субвенција за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих. Из општинске касе је за ову намену опредељено укупно десет милиона динара, с тим што ће се око 3три милиона динара неискоришћених током прошле године такође усмерити за запошљавање – истиче Предраг Шапоњић, председник Савета за запошљавање Општине Нова Варош.
У Савету појашњавају да је план да кроз јавне радове до привременог запослења дође 46 лица из категорије теже запошљивих. Општина ће реализацију овог програма финансијски подржати са 3.000.000 динара , колико је учешће и НСЗ.
Програм стручне праксе подразумева стицање практичних знања и вештина за самосталан рад у струци за које су стечене одређене квалификације, уз право на полагање стручног испита. За овај програм Општина и НСЗ издвојиће по 2.000.000 динара, а њиме ће бити обухваћено 30 лица. Програм се спроводи код послодавца из приватног сектора, док се највише 30 посто укупно ангажованих може упослити у јавном сектору, али искључиво у области здравства, образовања и социјалне заштите. Програм траје 12 месеци.
Послодавци који запосле лице из категорије теже запошљивих моћи ће да рачунају на субвенцију у износу од 250.000 динара. Планирано је да кроз овај програм до посла дође укупно 40 особа за евиденције тржишта рада, а финансијска подршка општине у оквиру њега је 5.000.000 динара, баш као и учешће НСЗ. Субвенција се може доделити лицима млађим од 40 и старијим од 50 година, вишковима запослених, Ромима, особама са инвалидитетом (субвенција је у том случају 300.000 динара), а који су радно способни корисници новчане социјалне помоћи, жртве породичног насиља, трговине људима…Право на учешће на конкурсу немају државни органи, организације и други директни или индиректни корисници буџетских средстава, као и удружења грађана.
-Свим овим програмима, као и мерама које ћемо финансирати са три милиона динара неискоришћених од лане, покушаћемо да ублажимо један од кључних проблема, а то је незапосленост. Циљ је отварање нових радних места посебно у приватном сектору - каже Шапоњић.
Општина Нова Варош је на пољу запошљавања и отварања нових радних места у периоду од 2009. до краја 2016. уложила близу 123.000.000 динара. С тим буџетом спроведено је преко тридесетак програма и мера активне политике запошљавања, али се не може поуздано доћи до податка колико је лица дошло до сталног запослења.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.