Европски ПРОГРЕС: Нова Варош повољно место за улагање

Слободно још 6.000 квадрата: Погони бивше

Слободно још 6.000 квадрата: Погони бивше "Инове"

Општина Нова Варош налази се на другом месту по конкурентности и повољности амбијента за улагање на списку од укупно 34 локалне самоуправе на подручју југозападне и југоисточне Србије. Лесковац је на врху табеле, а како су показали резултати недавног истраживања Европског ПРОГРЕС-а, на зачељу су Босилеград, Мерошина, Житорађа и Бојник.

У оквиру ПРОГРЕС-овог донаторског програма, стручњаци су упоредили чак 1.160 података о свим општинама у којима делује, на основу којих је израђена студија о томе колико су ове средине заиста конкурентне на пољу инвестирања. Документ локалним самоуправама пружа и низ важних препорука и инструмената за подршку привреди, те привлачење инвеститора за њихове капиталне развојне пројекте.

Град Лесковац и Општина Нова Варош успели су односу на неки ранији период да повећају свој индекс и, уз Нови Пазар и Врање, постану најповољнија места за улагање у конкуренцији општина и градова обухваћених ПРОГРЕС-овим донаторским програмом.

Приликом истраживања анализирани су сви расположиви ресурси односно потенцијали за одрживи развој сваке од анкетираних средина, као и капацитети локалних заједница да њима управљају у будућности.

-Подаци су прикупљани како од локалних, тако и од државних институција, те је на основу тога израчунато 500 индикатора подељених у четири групе индекса и сви заједно су дали општу и реалну слику конкурентности. Осим потенцијала и капацитета, процењене су и финансијске могућности, као и мере и стратегије за побољшање тренутне ситуације- појашњава асистент ЕУ ПРОГРЕС-а Бојан Марчић. Он додаје да су сви ови подаци сублимирани на већ припремљеном порталу, а који би ускоро требало да буде доступан јавности.

Председник општине Нова Варош Радосав Раде Васиљевић каже да охрабрује чињеница да се налазимо међу срединама које су „мамац“ за инвеститоре, али да постоји још пуно простора да се унапреди пословно окружење.

-Првенствено мислим на улагање на пољу туризма од којег очекујемо да коначно почне да даје бенефите. Општина ће, уз помоћ Републике, наставити да улаже у инфраструктуру и проширење садржаја, али кључну улогу требало би одиграју инвеститори којима локална управа пружа бројне погодности да свој капитал уложе у златарски крај – каже председник Васиљевић за “Варошке новине”.

-Један од капиталних пројеката могла би да буде изградња скијалишта испод Голог брда на преко 1.600 метара. Већ смо започели преговоре са „Србијашумама“ око решавања имовинских односа на оближњим локацијама, као и асфалтирања пута на потесу Превој-Водена пољана. Инвеститорима се нуди и могућност улагања у изградњу хотела и других категорија смештајних капацитета, као и започињања производње у бизнис- зони у Кокином Броду, где је на располагању остало још око 6.000 квадрата пословног простора- каже Васиљевић.

У општинској управи, иначе, сматрају да ПРОГРЕС-ова студија са свеобухватном базом података може у значајној мери послужити као користан алат за процене и планирање приоритета при даљој реформи начина управљања природним ресурсима и јавним средствима.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.