Радници "Слоге" у штрајку, газде у свађи!

Радницима дугују девет плата: Погон

Радницима дугују девет плата: Погон

У Фабрици ауто делова „Слога“ а.д. производња је стала пре десетак дана због неспоразума између новог и старог власника, а од прекључе у штрајк су и запослени којима се дугује девет плата.Они траже да им се измире и остала дуговања јер се већина од укупно 45 запослених којима је то једини извор прохода налази на ивици егзистенције.

У синдикату „Слоге“ кажу да је фабрика одвано у дубиози, а да се само радницима за плате, без пореза и доприноса, дугује више од десетак милиона динара.

-Није нам уплаћен радни стаж за шет месеци и нису нам оверене здравствене књижице, због чега смо недавно морали да прикупимо новчану помоћ колеги за болничко лечење. Радницима који путују нису измирени ни путни трошкови, а стари газда није више од пола године набавио репроматеријал. Сировине које тренутно имамо у фабрици обезбедио је нови- каже за „Варшке новине“ председник Штрајкачког одбора и синдиката „Слоге“ Драгомир Обућина.

Предузеће „Сложна браћа“ Војка Пурића из Дрмановића купило је „Слогу“ крајем децембра прошле године након неуспелог штрајка радника, и одмах покренуло производњу. Запослени у „Слоги“ кажу да се радило пуном паром као у срећно време, све док се недавно није у фабрици појавио Раденко Комад из Бачке Паланке, председник Надзорног одбора и један од бивших већинских власника.

-Пурић нам је почетком јануара исплатио плату и по, обезбедио посао, превоз за раднике, грејање у погону и пристојене услове за рад, али таман када смо се понадали да су за „Слогу“ дошли бољи дани настао је проблем. Са господином Раденком Комадом, који је и даље власник на папиру, нисмо на жалост успели ни овај пут да нађемо заједнички језик. Одбио је да испуни наше минималне захтеве око исплате заосталих дуговања, уз образложење да пара неће бити док „Слога“ не врати све дугове. Предложио је да нас 25 запосли по уговору на годину дана у фирму коју има у Бачкој Паланци, а да остале „изнајми“ локалним приватницима за разне послове, на шта нисмо пристали. Страхујемо да му је крајњи циљ да затвори фабрику- каже у Штрајкачком одбору.

Војко Пурић каже да очекује да ће неспоразуми између њега и старог већинског власника бити решени како би „Слога“ наставила да ради. Он тврди да је проблем у завршном рачуну и да је стање у „Слоги“ која званично дугује 35 милиона динара, далеко лошије од оног приказаног у пословним књигама.

-У „Слогу“ сам до сада уложио око 15 милиона динара, обезбедио нове послове и спреман сам да и даље улажем јер ова фабрика има перспективу, али се пре тога мора урадити завршни рачун на основу стварног стања а не на основу „надуваних рачуна“ како је до сада рађенио. Неколико пута сам се обраћао старом власнику да реши проблем, али без успеха па чекамо ревизију. Када сам преузео „Слогу“ извршио сам генерални попис и установио да има пуно губитака и обавеза за које нисам знао, и које не желим да прихватим на себе. Највећи проблем је што на лагеру у магацину нема полупроизвода за 85 милиона динара како стоји у књигама а који су рађени за познатог купца, јер оно што смо пописали тамо не вреди ни милион –каже Војко Пурић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.