У Новој Вароши на социјали сваки девети!

На евиденцији Центра 1.918 корисника: Центар града

На евиденцији Центра 1.918 корисника: Центар града

Тешка економска ситуација, висока стопа незапослености , све већи број старих, оболелих и жртава породичног насиља условили су да сваки девети становник општине Нова Варош прима неки од видова материјалне социјалне помоћи и користи услуге из области породично-правне заштите. На евиденцији општинског Центра за социјални рад лане се нашло укупно 1.918 корисника, што је за осамдесетак више у односу на прошлу годину.

Према подацима локалног Центра за социјални рад, број корисника се у протеклих десетак година константно увећава и то у готово свим категоријама и старосним групама. Прогнозе су да ће се негативан тренд наставити и током 2018. јер је само током јануара пристигло око 230 захтева за неки од видова социјалне помоћи.

У овој установи напомињу да је повећање броја социјално угрожених рефлексија бројних проблема у локалној заједници , међу којима доминирају пад животног стандарда, и даље висок проценат незапослених, као и старих лица, знатан број особа без здравствене заштите, психијатријских и болесника оболелих од најтежих болести, диспропорција односа умрлих и рођених , још увек недовољно развијене услуге социјалне заштите усмерене на побољшање квалитета живота инвалидних лица…

-Социјална слика у нововарошком крају јесте неповољна, али је, за разлику од неког ранијег периода, сада знатно реалнија. Пре свега захваљујући примени одлуке која је прецизирала сва права и услуге. И кроз континуиран и појачан теренски рад наших служби су особе тешког материјалног статуса односно лица у дисфункционалним породицама постали видљивији . Успели смо да у систем социјалне заштите укључимо лица која су заиста економски угрожена или из неког другог разлога маргинализована - истиче Јелена Лековић, директорка општинског Центра за социјални рад .

Реална слика стања : Јелена Лековић

У Центру напомињу и да су током 2017. у порасту били и захтеви за једнократну новчану помоћ, која се исплаћује из општинског буџета. За ову намену лане је издвојено око 6,8 милиона динара.

– Позитивно су решена 1.172 таква захтева. По овом основу једном или више пута (највише четири) новчану помоћ користило је преко 1.500 лица. Помоћ је била опредељена за куповину огрева, основних животних намирница , набавку уџбеника, трошкове ђачке кухиње, санацију појединих стамбених јединица, погребне , као и трошкове интернатског смештаја и слично – кажу у Центру за социјални рад.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.