Нова Варош-Ивањица: Ускоро асфалт путем кириџија и рабаџија

Поглед на центар Шиткова из ваздуха (Фото: Љубо Новковић)

Поглед на центар Шиткова из ваздуха (Фото: Љубо Новковић)

Асфалтирање пута Анатема – Кадина Стена – Штитково и крака од раскрснице на Кадиној Стени до Камене Чесме чекамо „к'о озебли сунце“. Заједнички ћемо тражити подршку државе, како би пут допринео опстанку села на падинама Мучња, Чемернице и Јавора и развоју, пре свега, пољопривреде и туризма.

Ово је порука са састанка комшија, представника општина Ивањица и Нова Варош, одржаног недавно у „Монином“ хотелу „Јавор“ у Кушићима.

Тако су започеле припреме да се оствари вековни сан и асфалтирају макадамски путеви на „старој граници“, које су копали Карађорђеви устаници, извлачећи топове у шанчеве на Чемерници и Јавору, при походу у Рашку област 1809. године. Три деонице дуге су 14 километара ( у ивањичкој општини је 8,5, а у нововаршкој од Кадине Стене до Штиткова 5,5 километара).

-Инвестиција у комшијски пут немогућа је из буџета две општине - рекао је Александар Радоњић, помоћник председника Општине Ивањица за грађевинарство и инфраструктуру.- Према пројектној документацији, урађеној 2012. године, градња пута коштала би 326 милиона динара, па предлажемо измене пројекта и знатно смањење трошкова, тако што би ширина пута, уместо предвиђених пет - била четири метра. Наше службе ће припремити меморандум о сарадњи две општине, а након потписивања - формираће се радна група, која ће тражити средства у Влади Србије и министарствима.

Стари кириџијски и рабаџијски путеви, на којима су радови калдрмисања две деонице прекинути средином шесдесетих година прошлог века, повезаће четири сеоска центра - Катиће, Кушиће, Мочиоце и Штитково, па две општине, два округа, два регионална пута који из долине Моравице иду - један према Муртеници и Златибору, а други на Пештер, те увачки и моравички део Старог Влаха.

Изражавајући задовољство што је дошло до састанка представника две општине које су географски тако близу, а путевима – далеко, Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош, истакао је:

-Обавеза је нас комшија да сарађујемо. Не може да нам прође мандат, а да ништа не урадимо на важном послу о ком се деценијама прича. Никад нисмо били ближи циљу и ајде да за три године урадимо по два километра из више праваца.Наравно, сви се морамо заложити да у Влади и „Путевима Србије“ објаснимо да је ово пројекат стратешки важан за развој краја, у првом реду, за туризам и пољопривреду, али и осталих грана привређивања.


Комшијски пут за опстанак села: Са договора у Хотелу "Мона"

У договору комшија у Кушићима учествовала су и инжињери ивањичке Канцеларије за локални економски развој, ивестиције и грађевинарство, те иницијатори ове акције - група мештана Штиткова и Маскове и представници школе у Катићима и „Моне“.

-Велико је интересовање наших гостију и полазника школе у природи за посете етно-селу Штитково, манастиру Дубница и језерима на Увцу – рекао је Дарко Орестијевић - директор хотела „Јавор“, који ускоро почиње дуплирање капацитета од 11о кревета.- Планирано је и отварање туристичке линије, једном недељно, од Ивањице до Нове Вароши. Међутим, гости, превозници и туристичке агенције имају замерке на лоше деонице пута...

Учесници скупа су се сложили да мештани и месне заједнице прикупе потписе власника имања за сагласност за радове на траси.

-Путовање од Београда или Чачка преко Прилика, Катића и Анатеме до Штиткова, Трудова, Божетића или Дебеље је за 55 километара краће од обилазног пута преко Златибора и Нове Вароши – истиче Михаило Перошевић , пољопривредник из Рујишта под Чемерницом.

ПРОЛЕЋЕ ЗА ПОПРАВКЕ: Чим пролетос дозволе временске прилике, речено је, поправиће се пут Анатема – Кадина Стена – Штитково, како би се омогућио долазак кромпираша из Мочиоца, Катића, Шареника и других села у нововарошки и пријепољски крај, али и транспорт дрва, грађе, стоке и млечних производа и лакши и бржи пролазак путничких аутомобила, комбија и мањих аутобуса.Зимус ће се анализирати услови и могућности за рад мобилне дробилице у неком од мајдана камена.

КУПЦИ СТОКЕ: Да није купаца из Сјенице, у нашим селима не би имао ко да откупи теле или краву. Срећом, блага зима омогућила је пролаз путевима који се не чисте, а и ја имам мање посла са трактором, чекрком и раоником, којим извлачим заробљена возила – рекао је Владета Несторовић, пољоприврдник из Дубоке под Анатемом.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.