Златар ће до идуће зиме добити још једно скијалиште

"Сидро" зимус спасило сезону : Бријежђа (Фотоси: Д. Гагричић)

До идуће зиме Златар ће добити ново скијалиште - од Превоја, на путу Нова Варош - Сјеница, до продавнице у Дрмановићима.

-Смучарска стаза „Превој“ биће дуга 2,2 километра, кретаће са надморске висине од 1.450 метара и спуштаће се на 1.250 метара - каже Војко Пурић, власник предузећа „Сложна браћа“ у Дрмановићима.

Истичући да је на падинама испод Превоја 20. фебруара било пола метра снега, а да на руку инвестицији иде и то што је стаза између два асфалтна пута, а трафостаница и вода у близини, Пурић најављује:

-Део земљишта је власништво моје породице,а остатак у поседу комшија, па ћемо се за који дан опкупити и договорити за радове, како би сви имали интерес и зараду. Још није одлучено да ли ће скијаше возити двосед или тросед.

Пурић је, иначе, преузимајући општинску жичару четворосед на скијалишту „Златар“, пре две године уложио средства у ски-лифт и ресторан „Огњиште“.

-Ски-лифт „сидро“, дужине 380 метара, на горњем делу стазе „Златар“, прошле године је, а поготову зимус - спасио сезону скијања на Златару, пошто локална власт није на време мислила о локацији стазе - подсећа Пурић.

Због високих температура и недовољно снега зимус није радила жичара четворосед.Скијало се на трећини стазе, од ТВ релеја на Цвијетњаку до ресторана „Огњиште“ на Пуцаревини, где су топови у трећем покушају, 22. децембра, успели да припреме стазу.

Зимус је било низа замерки скијаша: поједини гости су се жалили да су рекламом обманути и да њих не занима што је природа изневерила календар. Други су се, пак, љутили што им се „око ногу мотају почетници“ и што није радио беби ски-лифт или нека „жица“ за почетнике.Они који су тек стали „на даске“ - стрепели су од заокрета вичних скијаша и снега који је прштао.Имали су примедбе и инструктори скијања.

Све то остаје за наук у идућој зимској сезони и не сме се сметнути с ума да су терени за почетнике - регрутни центри будућих смучара, а да уз њих иде чета родитеља, посматрача...

У општинској управи кажу да, због глобалног отопљења, не седе скрштених руку планирају будућност зимског туризма на Златару у скијалиштима испод Голог Брда, највећег виса планине - са 1.626 метара.

-На теренима Црвених Вода и Друловића и зимус је било довољно снега. За озбиљнију понуду - да би се продужила сезона и изашло у сусрет жељама гостију - започели смо припреме за разговоре са „Србија-шумама“ око решавањеа имовинских односа и асфалтирања пута Превој – Водена Пољана.Тамо је и трафостаница, што смањује трошкове инфраструктуре за измештање жичаре четвороседа са падине наспрам града – истиче Радосав Васиљевић, председник општине.

Сличне иницијативе помињане су и пре три деценије, уз подсећање да ће, ако се не учине озбиљнији кораци – гости отићи на друга места, а да нам златно име планине и наше хвалисање лепотама – неће много помоћи. Не каже народ чудоради: да је потке к'о основе – све би жене ткаље биле.

Падине Златара испод Првоја и раскрснице за Водену пољану

На ливадама снега преко пола метра: Поглед са Превоја

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.