Троструко више жртава породичног насиља

Стоп насиљу: Лане 57 жртава  (Илустрација: kurir.rs)

Стоп насиљу: Лане 57 жртава (Илустрација: kurir.rs)

У Центру за социјални рад у Новој Вароши лане је евидентирано 57 жртава породичног насиља, што је троструко више у односу на пре три године.

Реч је углавном о физичком насиљу, а жртве су најчешће жене, које унутар породичног дома трпе тортуру супружника, односно партнера. Још је страшније што су у већини ових случајева и деца била изложена емоционалном насиљу.

-Алкохолизам, сиромаштво и патолошка љубомора су најчешћи узроци породичног насиља – каже Наташа Пуцаревић, координаторка тима за превенцију насиља у породици при Центру за социјални рад.

Према њеним речима, нове одредбе кривичниог закона које се тичу насиља у породици, а који је ступио на снагу 1. јуна прошле године, већ су дале добре резултате у пракси.

–Жене односно жртве насиља су сада више охрабрене да пријављују физичку или психичку тортуру којој су изложени унутар породичног дома. Код њих расте и свест о томе да је насиље неприхватљиво, као и да их законска регулатива штити и да су сада знатно видљивије за институције и друштво – додаје Наташа Пуцаревић.

Према евиденцији Центра за социјални рад, насилника има подједнако у граду и на селу, а нема строгих правила ни када је у питању њихов образовни односно социјални статус, као ни то да ли су раније чинили насилничка дела односно да ли спадају у категорију “повратника”.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.