За спорт из буџета Нове Вароши 22 милиона динара

Највише пара фудбалерима,кошаркашима и рукометашима: Утакмица на Браношевцу

Највише пара фудбалерима,кошаркашима и рукометашима: Утакмица на Браношевцу

Спорт у Новој Вароши општина ће ове године помоћи са 22 милиона динара, а субвенцију из буџета добиће 13 спортских клубова и Спортски савез.
 
Недавном одлуком Општинског већа, од 22 планирана милиона распоређено је 19, док су преостала три остављена у “резерви” за награду клубовима који се током године буду понашали у складу са правилима и који остваре најбоље резултате. На основу предлога комисије за оцену програма планираних активности који су пристигли на јавни конкурс, општински већници су једногласно одлучили  да највише, по 3,8 милиона динара добију Фудбалски, Рукометни и Омладински кошаркашки клубу  “Златар”, као и Спортски савез Нове Вароши.
 
Рад Женског одбојкашког клуба “Златар” општина ће ове године подржати са 988.000 динара, а Шаховског са 532.000 . Скијашки клубови ПСД “Златар” и “СкиЛенд Златар” мораће да се задовоље са по 399.000 динара. Карате клуб добиће 353.400,  Клуб малог фудбала “Златар 033”  285.000 динара, Спортско атлетско удружење 266.000, Клуб борилачких спортова 209.000 динара, стонотениски  190.000, а џудо клуб 178.600 динара.

У Општинском већу кажу су средства расподељена  у складу са важећим правилником и законском одредбом по којој ниједан спортски  клуб не може добити више од 20 одсто средстава од укупног локалног буџета намењеног спорту.
 
-Спортски клубови су скоро 90 посто ослоњени на буџет општине, која, иначе, за спорт издваја огромна средства у односу на већину локалних самоуправа сличних нашој. Недовољно је иницијатива у потрази са спонзорима, а слаба је и наплата од чланарина. Не поштују се правила игре, клубови опонирају једни другима, има зађевица и унутар њих самих, све су бројнији, са све већим захтевима. Поједини имају по свега пар чланова, али их то не спречава да одмах по регистровању траже паре од општине. Такво стање је неодрживо и зато смо одлучни да и у овој важној области уведемо ред – каже председник општине Радосав Васиљевић који председава радом Општинског већа.
 
Ни други чланови Општинског већа нису задовољни како функционише већина локалних спортских колектива. Како у Спортском савезу кажу, многи клубови нису доставили  извештаје и планове до краја децембра 2017, када је истекао законски рок, због чега им је био стопиран трансфер новца у сред првенствених такмичења.
 
-Појачаћемо финансијску контролу и редовно проверавати на који начин клубови троше додељена буџетска средства. Тражићемо кварталне извештаје и редовно достављање рачуна, као и у законски предвиђеном року годишње планове и извештаје. Уколико се уклопе у нова правила, одлично, уколико не, неће им бити загарантоване паре из општинске касе као досада. Као локална самоуправа и Веће строго ћемо се придржавати Закона и важећег правилника, а нека нико из клубова не очекује да ћемо пристати на било какву врсту уцена, каквих је било у протеклом периоду  – каже заменик председника општине  др Бранко Бјелић, који ће убудуће активније пратити стање у локалном спорту.
                                               
ЗАКАСНИЛИ: За део буџетског “колача” конкурисало је и Скијашко удружење “Ски теам Златар”, али су већници већином гласова одбили да се клубу ове године доделе средства, са образложењем да су пријаву доставили након прописаног рока.  Руководству овог скијашког  клуба сугерисано је да се са истим захтевом  обрате Спортском савезу које има могућности да им надокнади трошкове такмичења током ове зимске сезоне.
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.