Субвенције за нових 120 радних места

Из општинске касе 10 милиона: Зграда општинске управе

Из општинске касе 10 милиона: Зграда општинске управе

Општина Нова Варош издвојиће током ове године 10 милиона динара за реализацију Локалног акционог плана запошљавања,  захваљујући коме би до посла требало да дође 120 лица са евиденције тржишта рада, што је нешто више него лане. Са истим износом мере локалне политике запошљавања биће преко Националне службе за запошљавање (НСЗ) подржане и из републичке касе.
 
-Анализирајући стање, потребе и очекиване ефекте, планом је обухваћено седам мера, од којих ће програм стручне праксе и запошљавања особа са инвалидитетом бити финансирани у потпуности  из општинског буџета, а остали уз учешће и у сарадњи са НСЗ. Реч је о јавним радовима, субвенцијама за теже запошљиве категорије, обуке на захтев послодаваца и програму стицања практичних знања за неквалификована лица, вишкове запослених и дугорочно незапослене – појашњава Предраг Шапоњић, председник Савета за запошљавање Општине Нова Варош.
 
Са коликим буџетом ће ови програми бити подржани из општинске односно републичке касе биће познато ускоро, након расписивања конкурса, а потом и усаглашавања локалних са националним програмима. Познато је да ће спровођење програма јавних радова Општина и држава преко НСЗ финансирати са укупно осам милиона динара.
 
-Локална самоуправа је за реализацију ове мере определила највише средстава – око  4.000.000 динара и то за радно ангажовање близу 60 лица са евиденције тржишта рада. Програм се спроводио и у претходних неколико година и добро се показао у пракси, првенствено због тога што су до привременог запослења, на период од четири месеца, дошли и наши суграђани из теже запошљивих категорија незапослених лица. Они  за свој рад добијају редовну месечну надокнаду у  износу од око 20.000 динара. Њихово ангажовање је, са друге стране, допринело и да се унапреди рад у општинским јавним предузећима и установама у којима су били распоређени  на различитим пословима у складу са потребама послодаваца – истиче Шапоњић и додаје да ће се јавни радови организовати у следећим областима : социјалних и хуманитарних делатности, одржавања градске инфраструктуре, као и одржавања јавних површина и заштите животне средине.

Јавни радови за 60 лица: Предраг Шапоњић
 
У  Савету су недавно подвукли црту и анализирали ефекте прошлогодишњих мера на пољу запошљавања. Ефекти су задовољавајући – током 2017-те је до привременог или сталног запослења дошло 97 Нововарошана, а ЛАПЗ-ом је било планирано 117. Констатовано је неколико проблема током спровођења укупно три програма, а кључни су били недостатак менторског кадра за стручну праксу и извесна ограничења у испуњавају критеријума у јавним позивима НСЗ у категорији теже запошљивих.
 
-Успели смо, ипак, да остваримо зацртани циљ да смањимо број наших суграђана без посла. Стопа незапослености у нововарошком крају је у 2017-тој у односу на претходну годину смањена за око 10 одсто, док је број запослених увећан за око 13 процената – наглашава председник локалног Савета за запошљавање.
         
Крајем прошле године на евиденцији тржишта рада у Новој Вароши налазило 1.909 лица, међу којима је њих 98 са факултетском дипломом.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.