Ивањичани траже асфалтну везу са Штитковом

Деценијама чекају бољи пут до комшија: Штитково (фото: Д. Гагричић)

Деценијама чекају бољи пут до комшија: Штитково (фото: Д. Гагричић)

- Прихватамо и подржавамо предлог наших комшија  из нововарошких села,   Штиткова и околине   –  да коначно асфалт пређе „стару границу“ и повежу се сеоски центри Старог Влаха:  Штитково, Мочиоци, Катићи и Кушићи. Очекујемо да ће те прихватити нашу молбу и заједно са руководством Општине Нова Варош заложити се у Влади Србије да држава  подржи  градњу 13 километара пута. Знамо да  две сиромашне општине не могу поднети терет ове инвестиције, а да Република Србија може наћи средства  и помоћи  крају који је одавно у својим документима  означила као „стратешко подручје“.
          
Ово су, поред осталог, у писму упућеном Зорану Лазовићу, председнику Општине Ивањица  и Општинском већу, написали Милијан Кувекаловић, Бранко Вујашевић и Негослав Богдановић, председници  ивањичких месних заједница Мочиоци, Брезова  и  Кушићи.
 
Истичући економске разлоге,  пре свега да  асфалт на макадамским, старим кириџијско-рабаџијским путевима,  одавно чекају   привредници краја и  произвођачи и купци стоке, сточне хране,  белог мрса, кромпира, малине,  грађе, дрва, па  бројни посетиоци краја,  мештани  истичу: 
 
– Прва деоница, на територији општине Ивањица,  пречица  испод Чемернице, од Анатеме на Мучњу, преко Кадијаче ( или Кадине Стене) и Зечког Поља, до Камене Чесме  према Кушићима,  на падинама Јавора, спојила би   два регионална пута  што из долине Моравице воде према Кокином Броду и Сјеници. Крак пута од Кадијаче, на ивањичко-варошкој међи, до Штиткова, повезао би две општине и моравички   и увачки део Старог Влаха.  Преко раскрснице на Кадијачи би се отвориле везе и према  Златибору и Пештерској висоравни...
 
У ивањичким селима су понудили да се  комшије и представници  две општине окупе у Катићима, Кушићима или Мочиоцу, ради  договора о  наступу у Београду.   .
 
– Надам се  да  Чемерницу нису сви заборавили? Има још оних који знају нашу муку и чемеран живот, оних које  су одгајили зној и грбача сељака Чемернице...  – поручује Владета Несторовић (71)  пољопривредник из Маскове.
 
КУЛУК  И  ПРОЈЕКАТ: Народним кулуком и каменом је пре  више од пола века поткиван пут Штитково – Зечко Поље,   док је  добровољним прилозима и уз помоћ  булдожера Шумског газдинства у Ивањици пре 25 година проширен пут преко Дубоке, од Кадијаче до Анатеме. Траса  две деонице снимљена  је   и урађен  пројекат 2011. године.
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.