Раде Васиљевић за "Варошке": Политичка стабилност услов развоја

Година великих инвестиција: Радосав-Раде Васиљевић

Година великих инвестиција: Радосав-Раде Васиљевић

Успостављање политичке стабилности у Новој Вароши и чвршће сарадње са државном  обележило је 2017-ту. Она ће  остати  упамћена и по улагањима у туризам, путну и саобраћајну инфраструктуру, али се инвестициона експанзија очекује тек у овој години  током које ће Општина уз подршку Владе Републике Србије реализовати неколико капиталних пројеката и тиме значајно унапредити квалитет живота наших грађана  – истиче председник општине Радосав Раде Васиљевић, сумирајући за “Варошке новине” учинак локалне власти у години која је за нама  и најављујући приоритете за 2018.
 
Први човек града на падинама Златара подсећа да је на територији општине у протеклом једногодишњем периоду  изграђено нових двадесетак километара локалне путне мреже, да је након закашњења и вишеструких пробијања рокова  коначно је завршена спортска дворана у центру туристичке зоне, после више од две деценије грађанима је, захваљујући унапређењу саобраћајне сигнализације,  омогућено да у Новој Вароши дођу до возачке дозволе, санирани су поједини школски објекти и уређена дворишта, спортске организације и установе културе су значајно унапредиле свој рад, улагало се у социјалну заштиту,  подстицај наталитета зашта је локална самоуправа недавно добила друштвено признање “Сребрна колевка” …
 
-Позитивни помаци су видљиви готово на свим пољима, али је, ипак, било кључно то што смо, након бурних превирања на овдашњој политичкој сцени, успели да се саберемо око заједничких циљева и у интересу грађана склопимо партнерство са Српском напредном странком. Било је неподношљиво функционисати у атмосфери оштрих сукоба и антагонизама, врбовања одборника, тајних и јавних преговора… Грађани су  збуњивани неистинама и спекулацијама, изгубили смо много времена и енергије, готово пропустили грађевинску сезону. Зато је једино могуће решење било да са напредњацима закопамо “ратне секире” и почнемо  заједнички да радимо у интересу града. Има и оних који ме за такав потез осуђују, бивши коалициони партнери и поједини блиски сарадници су нас због тога напустили, иако то он њих нисмо тражили. Али, одлука је донета јер не желим да у политичку пензију одем као неуспешан председник и “гробар” општине, човек који је “заратио” са државом – каже председник Васиљевић и додаје да је ново партнерство већ дало бенефите – из државне касе већ је обезбеђено преко 200.000.000 динара за пројекте, уз чврста обећања да општина значајна средства може очекивати и у перспективи.
 
На питање да ли то значи да су “широка” давања државе била нека врста награде за улазак напредњака у локалну власт, Васиљевић одговара да он не би на тај начин посматрао ствари . Тврди да није имао никаквих притисака да формира коалицију са СНС, а ни санкција што је до недавно био опозициони председник општине. Васиљевић  додаје да га у Београду нико није питао да ли је напредњак или не, али да су му се одшкринута врата институција широм отворила.
 
Председник је одбацио и спекулације које провејавају у локалној јавности и политичким кулоарима да у односима између напредњака и Групе грађана не “штима” баш све најбоље.
 
-То није тачно. Можда је у почетку била присутна доза благог неповерења, обзиром на то да смо у не тако давној прошлости  били љути политички опоненти. Тренутно је сарадња добра , рекао бих, све боља и боља. Имамо одличну комуникацију са одборницима из редова СНС, то су људи спремни на сарадњу и договор и одлучни да, као и ми из ГГ, страначки  интерес подредимо општем. Напредњаци су се прилично “прочистили” унутар својих редова, ослободили баласта неких лоших потеза и одлука. То нам је, да будем искрен, олакшало склапање савеза у власти – сматра Васиљевић и на питање да ли ускоро прелази у редове напредњака  и преузима кормило нововарошког СНС, како тврде у делу опозиције и јавности, одговара да су то само спекулације и да такав потез, премда је имао извесних  понуда,  неће повући, сматрајући да би то у овом тренутку , ипак, било “мало превише”.
 
На Браношевцу ће се градиди Пословни центар уз помоћ Европске уније
 
Нова Варош ће на пролеће бити једно од највећих градилишта у земљи, најављује председник општине.
 
-У плану је да до краја 2018.буде изграђен пословни центар на Браношевцу, а инвестицију укупно вредну око 590.000 евра, финансирају Европска унија и локална самоуправа. Реализацијом овог пројекта до посла ће доћи најмање шездесетак наших суграђана. Оно што, међутим, непотребно баца сенку на један овако значајан посао су паушалне оцене, сплеткарења и подметања појединаца који тврде да ће се из општинске касе  исплатити хонорари за чланове надлежне комисије ангажоване на спровођењу  пројекта. Надокнаде плаћа донатор  и наше је било да или кандидујемо људе  из Нове Вароши  или да се повучемо. И тиме не пружимо прилику некима од наших суграђана који имају знања и искуства да се докажу на оваквим пословима и за то буду адекватно плаћени – појашњава председник Васиљевић и наглашава : 
 
-Средствима из државне касе од око 100.000.000 динара радиће се кружни ток и први километар пута ка туристичкој зони на Златару. Министарство привреде и општина ће са близу 48 милиона динара завршити пројекат комлетног опремања градског Трга и уређења јавне површине у непосредној близини споменика војводи Петру Бојовићу. Канцеларија за јавна улагања Владе Србије определиће преко 50 милиона динара за пројекат енергетске ефикасности, који подразумева санацију “нове” зграде  градске Основне школе и интерне спортске хале (топлотна изолација, нова столарија, реконструкција крова и школског базена, замена грејних тела и слично). Нисмо заборавили ни обећања дата мештанима “жедних” села божетичког краја те ћемо током наредне грађевинске сезоне започети радове на изградњи овог  водоводног система како би за неколико година коначно решили проблем водоснабдевања за око 400 домаћинстава .Захваљујући финансијској “ињекцији” Министарства туризма у непосредној близини хотела “Панорама” биће изграђен фудбалски стадион, а процена је да ће ова инвестиција коштати око 35 милиона динара – најављује председник Васиљевић.
 
Он обећава и да  ће се на пролеће  асфалтирати петнаестак километара пута по месним заједницама и у граду, као и да ће се пронаћи начин да се део средстава определи за поправку једне од најпроментије општинске саобраћајнице  од Ђенадића поља до Растока. Дугорочно се размишља и о инвестицији мини хидроелектране у Доњој Бистици, али је она још увек неизвесна и на “дугом штапу”.
 
ПРОТИВ ПАРЧАЊА КОМУНАЛНОГ: Први човек града на падинама Златара није у потпуности задовољан функционисањем појединих општинских јавних предузећа, посебно великих система попут Комуналног предузећа и “Енергије Златар”. Њихов рад је, сматра, огледало власти, али је њихово пословање бременито проблемима, оптерећено дуговањима, спорним потраживањима и вишком запослених.
 
–Нисам, међутим, ни поборник идеје да се поједине делатности у оквиру Комуналног предузећа  трансформишу у неке нове радне целине како не бисмо дошли у ситуацију да од једног губиташа направимо њих неколико – каже председник општине Радосав  Васиљевић.
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.