Почео са радом Привредни савет општине

Са конситутивне седнице Савета

Са конситутивне седнице Савета

Како унапредити привредни амбијент у златарском крају, интезивирати сарадњу локалне самоуправе са предузетницима, ојачати кадровске капацитете и  задржати младе и школоване, само су неке од тема о којима се пре разговарало на конститутиувној седници Привредног савета општине Нова Варош.
 
Први у низу састанака овог тела, недавно формираног одлуком  Општинског већа са циљем подстицања институционалне подршке локалној привреди и привредних активности, заказао је председник општине Радосав Васиљевић. Он је чланове Привредног савета– Мића Зорића, Ангелу Суботић Поповић, Фика Авдића, Нађу Колашинац, Мирослава Ботића и Жељану Мандић информисао у ком правци би савет  требало да делује у наредном периоду.
 
-Окупили смо вас као угледне привреднике, доказане у пословима и различитим делатностима којима се бавите већ дуги низ година. Сабрали смо памет и искуство и зато од вас очекујемо да ћете нам помоћи у креирању развојне политике Нове Вароши. Формирање Привредног савета није формалност, већ намера општинског руководства да нам као оперативно тело помогнете саветима, предлозима, сугестијама, закључцима и конретним мерама како да поспешимо економски и привредни развој – нагласио је председник Васиљевић, уз очекивање да ће Савет бити и чврста копча привреде и Општинске управе, посебно њених надлежних служби попут Одељења за локални економски развој.
 
Привредници су, након кратке анализе актуелне привредне ситуације у општини, коју су оценили као комплексну и прилично неповољну, истакли да је кључни услов како унапређења привредних активности, тако и општег развоја града, стварање повољнијег амбијента за останак младих и школованих односно њихов повратак у завичај. Недостатак стручног кадра, бројни порески и други намети, слабашна предузетничка иницијатива, недовољна искоришћеност природних и других потенцијала, нарочито у сегменту туризма главна су препрека убрзаном просперитету општине, сматрају чланови Привредног савета. Они су јединствени у оцени да је нужна децентрализација државе  јер је привредницима са овог подручја, због велике удаљености од центра Србије и трошкова превоза робе и сировине, много теже да се равноправно боре у суровој тржишној “утакмици” са привредницима из других делова Републике.
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.