Гимназијалке успешне на Олимпијади из руског у Москви

У конкуренцији 28 земаља:Марина, Јана и Маријана

У конкуренцији 28 земаља:Марина, Јана и Маријана

Нововарошке гимназијалке Јана Јелић и Маријана Никачевић успешно су представљале Србију на 15. Међународној олимпијади из руског језика чије је финале недавно одржано у Москви. Боје своје земље, родног града и школе браниле су у конкуренцији 152 ученика из 28 земаља света.                   

За учешће у завршници овог престижног такмичења, у организацији руског државног Института “Александар Сергејевич Пушкин”, вредне и талентоване Нововарошанке избориле су се након четири елиминационе етапе одржане путем интернета у периоду од 1.јула до 30.септембра. Да би “укрстиле копља” у знању руског језика са вршњацима ван говорног подручја Руске Федерације, наше младе суграђанке морале су да бриљирају у писању есеја, усменом тематском испиту односно презентацији, тестом са лингво-културолошким елементима из историје, географије и књижевности, као и у “живој” конверзацији и испиту из језика.

-Одлазак на Олимпијаду у Москви је круна нашег досадашњег рада и резултата које смо постизале претходних година на републичким смотрама знања и НИС-овим олимпијадама из руског језика. Част нам је што смо се такмичиле, али и дружиле са ученицима из Италије, Шпаније, Аустрије, Сједињених Америчких Држава, Кине, Вијетнама, Монголије, Пољске… Успех на такмичењу међународног карактера мотивисаће нас да наставимо са даљим учењем и усавршавањем – истичу ученица првог разреда Јана Јелић и матуранткиња Маријана Никачевић, уз подсећање да за успех и континуитет у њиховом раду у значајној мери заслужна и професорка Марина Шапоњић, која је у последње три година два пута била на стручном усавршавању у Русији, у организацији института “Пушкин” и Отвореног образовања УНЕСКО. То је, иначе, био јединствен случај да једном професору руског језика из Србије буде указана велика част и поштовање од стране значајних руских институција. Ученици професорке Шапоњић још од 2009.освајају признања широм земље и иностранства, доминирају на домаћим смотрама знања и олимпијадама, а чак седам овдашњих основаца и средњошколаца су у последњих неколико година награђени одласком у престоницу Русије на скупове за најдаровитије младе познаваоце руског језика из читавог света.

Ученице нововарошке гимназије “Пиво Караматијевић” су у пратњи своје професорке, поред такмичарске смотре у московском Геолошком музеју, имале прилику да се упознају и са тамошњом богатом културом и традицијом, обиђу светски познате локације и знаменитости, као и да посете најзначајније образовне установе (има их преко 300), у којима су за учеснике Олимпијаде приређени пригодни програми.

Манифестација у Москви била је, иначе, организована на високом нивоу и под покровитељством Министарства образовања и науке РФ. Такмичарима се из тридесетак земаља света обратио и чувени академик Костомарков, који је пре четири и по деценије био један од оснивача престижног Института “Пушкин” .

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.