Агрегати електрана на Увцу и Лиму спремни за зиму

Растоке: Увачко језеро почетком године (Фотоси: Д. Гагричић)

Растоке: Увачко језеро почетком године (Фотоси: Д. Гагричић)

- Производња у наредним месецима  у  "Лимским хидроелектранама" одвијаће се у складу са хидролошком ситуацијом и потребама електроенергетског система, водећи рачуна о стању акумулација. Почетком децембра акумулација ХЕ „Увац“ била је на нивоу плана, а на ХЕ „Бистрица“ и ХЕ „Кокин Брод“  на нивоу 83 одсто од планиране вредности.
 
Ово су, одговарајући на питања „Варошких новина“, саопштили у Сектору за односе с јавношћу  Електропривреде Србије  у Београду. Ситуација, дакле, није алармантна, нити забрињавајућа, како би се то, можда, могло закључити на први поглед,  по залихама воде, пошто су Златарско и Увачко  језерo знатно испражњена, а дуго је до пролећних киша..  
 
У EПС- тврде да нема зиме  кад је у питању погонска спремност три централе на Увцу и једне на Лиму:
 
- Све четири лимске хидроелектране у систему „Електропривреде Србије“ потпуно су спремне за рад у предстојећем зимском периоду. Ремонти су урађени у складу са планом и обезбеђени услови за стабилну производњу електричне енергије. На свим агрегатима су урађени стандардни ремонти, који ће омогућити несметану експлоатацију.
 
 
  
Сушна година утицала на ниво: језеро у Кокином Броду почетком децембра
 
 
Упркос сушном лету и у делу године слабом дотоку Увца, који купи воде Пештера,Јавора и Златара,  у мрежу далековода слато је  знатно више киловата од  плана.
 
- Од почетка године до 6. децембра у хидроелектранама „Потпећ“, „Бистрица“, „Кокин Брод“ и "Увац " произведено је 527,7 милиона киловат-сати електричне енергије, што је за 37 одсто више од плана - кажу у Сектору за односе с јавношћу и додају: 
 
- Електране и копови „Електропривреде Србије“ спремни су да током предстојеће зимске сезоне осигурају довољно електричне енергије и стабилно снабдевање за сва домаћинства и привреду у Србији. Стање акумулација ЕПС-а, упркос изузетно сушном лету је на задовољавајућем нивоу.
          
ПОДМЛАЂИВАЊЕ  ЕЛЕКТРАНА: У нашем крају  одавно се очекују вести  кад ће на ред доћи  инвестиције за подмлађивању електрана, поготову највеће, „ХЕ „Бистрица“,  из које су први киловати потекли крајем 1959.. године.
 
- Ревитализација агрегата Лимских ХЕ требало би да почне од 2019. године. Први у раду су агрегати ХЕ „Бистрица“, након тога ће се ићи у реализацију ревитализације ХЕ „Потпећ“, а планира се и изградња четвртог агрегата у ХЕ „Потпећ“. План је да се овај инвестициони циклус заврши у наредних седам година – тврде у ЕПС-у.
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.