У Драглици подижу спомен-плочу јунацима из отаџбинских ратова

Одужили дуг отаџбини-вратили јој слободу и заставу

Одужили дуг отаџбини-вратили јој слободу и заставу

Јунаци  који су оставили кости на  Куманову, Брегалници, Дрини,  Церу, Мачковом Камену, Кајмакчалану и другим бојиштима или нестали у  албанској голготи и „плавој гробници“, као и они што су се из три рата,   после седам или пет година, са ранама и ожиљцима на срцу и души, вратили најмилима,  плугу и ливдама  под Муртеницом – преселиће се из прича,  све блеђих сећања  и таме заборава  на  мермерну плочу завичаја.
 
Споменик у порти прошлог лета саграђене цркве брвнаре, на Зборишту, чуваће  успомену на преко стотину учесника  два балканска и  Великог рата.  Мештани, који су прихватили иницијативу нововарошког Удржења потомака и ратника 1912-1920. године,   кажу да је најпогоднија прилика је да се  белег у славу и част  ратника  и 100-годишњице одбране Србије у Великом рату - открије на треће Тројице, сеоску заветину.
  
- Да би обележје било достојно јунака - за идејно решење биће ангажовани стручњаци из Музеја „Старо село Сирогојно“, на челу са историчаром уметности Зорицом Ивковић. Јавио се и дародавац мермерне плоче, који ће уклесати епитаф и имена ослободилаца -  каже парох доброселички Јован Стојковић.
 
Од 17 села нововарошке општине на десној обали Увца, Драглица је треће село, поред Сеништа и Трудова (јасеновачког), које је без обележја ратницима из ратова на почетку 20. века.
 
- Поред јунака  који су пали на бојиштима, биће  и имена онијх који су преживели битке, изгнанство из отаџбине и васкрс војске на Солунском фронту, као и  недаће у  заробљеништву. Анагажовано је више људи и институција да се прикупе и провере подаци, да се достојно одужимо прецима – истиче Неђо Грујичић, председник Црквеног одбора у Драглици.

Спомен плоча до Тројица: Црква брвнара у Драглици


 
У књизи  „Златибор 1912-1918“ (Чајетина,  2006) Милисав Р. Ђенић, историчар и хроничар из Чајетине,  оставио је траг о ревности  свештеника који су за поколења сачували записе:
 
- Парох Благоје  Шишаковић, родом из Доброселице, у летопис цркве доброселичке унео је спискове изгунулих ратника из села Доброселице, Стубла и Драглице. Овај угледни свештеник је 1938. године штампао сепарат у коме је, поред изгинулих ослободилаца, дао и исцрпне податке о месту и времену њихове погибије.
         
ВИТЕЗОВИ  КАРАЂОРЂЕВЕ  ЗВЕЗДЕ  : У књизи „Јунаци Карађорђеве звезде у ужичком крају“  (Ужице, 2015) др Раде Познановић наводи да је највеће ратно одликовање засијало  на грудима 16 Нововарошана -  бомбаша, митраљезаца, извиђача, команданата јединица...Међу њима су и двојица  Драгличана: Раденко Б. Кутлешић (1884-1933)  и Богдан И. Љубојевић  (1889-1929).

Поменик из књиге "Златибор у Великом рату" Милисава Р. Ђенића

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.