"Нишка декларација" за ред на медијској сцени Србије

Подршка радој групи Владе Србије

Подршка радој групи Владе Србије

На изборној скупштини Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС), одржаној јуче у Нишу, донета је "Нишка медијска декларација" којом се даје јасна подршка радној групи Владе Србије за израду нове медијске стратегије.
 
Декларација, коју је потписао Медијски савез Србије, а који чине ПРОУНС, Синдикат новинара Србије, Друштво новинара Војводине и Удружење медија и медијских радника, биће упућена Влади Републике Србије и Министарству културе. Од нове медијске стратегије се очекује да уреди медијску сцену у Србији, заустави погубне последице које је по медијску сцену донела претходна стратегија и иницира доношење сета нових  медијских закона.
 
"Упућујемо позив медијској коалицији да превазиђе личне разлоге појединаца и интересних група како би заједно кренули са јединственим циљем ка решавању медијске сцене у интересу професије, и свих који живе од овог посла и раде га поштено", истиче се у декларацији.
 
Декларацијом се даје подршка Радној групи Влади Србије у изналажењу решења у складу са европском праксом за националну агенцију "Танјуг", као и за решавање власничког удела у најзначајнијим медијским кућама као што су "Политика" и "Вечерње новости".
 
У тексту се, такође, позива на отварање социјалног дијалога и потписивање гранских уговора који би обезбедили минимум професинолне заштите и права новинара.
 
Декларација позива и на укидање постојеће саморегулације, јер је злоупотребљена у најгорем облику, и на доношење нове.
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.