Једини бранитељ мањинских права у југозападној Србији

Мандат орочен на годину дана

Мандат орочен на годину дана

Нова Варош је једна од ретких општина која још увек нема локални Савет за међунационалне односе што јој је законска обавеза, као ни свог Омбудсмана. Општинска власт би требала да поради на томе јер је њихово именовање у интересу свих, каже за “Варошке новине” наш суграђанин Ненад Остојић, једини Бранитељ мањинских права у петнаестак  општина југозападне Србије.
         
На основу резултата последњег пописа становништва законски услов за формирање Савета за међунационалне односе  стекле су 72 јединице локалне самоуправе. Ово тело међутим није још увек формирало двадесетак градова и општина, а међу њима је и Нова Варош.
         
-На жалост већини није познато да у Новој Вароши живе припадници више од 15 националних мањина, што је право богаство, а најгоре је да ни они сами често нису свесни права која им јамче закон и Устав. Због тога би што пре требало изабрати локални Савет за међунационалне односе и именовати Заштитника грађана, односно Омбудсмана. Савет на пример имају суседне општине Пријепоље и Прибој. Статут општине Нова Варош уређује његов положај, начин избора и надлежност али он никада није изабран, док Омбудсмана  и нема у Статуту. Избор Заштиника грађана није обавеза па га тренуно има свега 19 општина, али ни једна из Златиборског округа, мада је његова улога значајна- каже Остојић.
         
Избор Савета и Омбудсмана су према Остојићевим речима још један од доказа демократичности локалне власти, а допринели би и већој толеранцији и подизању квалитета живота свих  грађана.
          
- Савет за међунационалне односе је веома битно тело јер разматра питања остваривања, заштите и унапређења националне равноправности , као и питања међуетничких односа и остваривања права националних мањина. Заштиник права грађана стара се пак о унапређењу и заштити људских слобода и права свих, а не само припаника националних мањина.Он је и контролни механизам локане власти и јавних служби и реагује у случајевима повреде права било ког грађанина- каже Остојић.
       
Ненад Остојић је из Акмачића на Златару, а права је завршио у Крагујевцу. Он је једна од 20 бранитеља и бранитељки мањинских права у Србији изабраних недавно међу пријављеним дипломираним правницима, приправницима  и студенима  права. Пројекат реализује Институт за европске послове уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду. Мандат бранитеља и бранитељки орочен је на годину дана, а њихова улога је већином едукативног и саветодавног карактера.
 
Ненад Остојић
        
- Током обуке коју смо прошли усавршили смо своје стручно знање, а у наредном периоду  радићемо на реалним плановима на унапређењу права и већој видљивости мањина у локалним срединама, као и права свих других рањивих група становништва. Ту је и едукација школске омладине о значају права националних мањина и људским правима уопште, у оквиру које сам ових дана имао  предавање ђацима и професорима Гимназије “Пиво Караматијевић” , прво тог типа у овом делу Србије- каже Остојић.      
         
          
Заштитник грађана
          
-Републички Заштитник грађана је у протеклом периоду деловао по притужбама које се тичу повреде права националних мањина у општини Пријепоље, а како се испоставило ове притужбе су биле оправдане- каже Ненад Остојић.
          
Иначе, Заштитника права грађана на локалном нивоу, односно Омбудсмана у овом делу Србије има једино Тутин.
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.