И Америка пева извика!

У посети Штиткову: Милољуб, Наталија и Мирољуб

У посети Штиткову: Милољуб, Наталија и Мирољуб

“Еј да ми је мајко стара ладне воде са Златара” певају сада и Американци у далекој Калифорнији. Отегнуто, у два гласа, пуним плућима и срцем, баш онако како певају и горштаци из нововарошког краја.
     
Стихове им је из Србије донела земљакиња Наталија Бартлет из Окланда. Наталија има 31 годину, етномузиколог је по струци, а да пева извика научила је недавно у Новој Вароши. На Златару је боравила пет дана о свом трошку, а прелетела је Атлантик очарана песмом коју је чула пролетос приликом гостовања у САД групе етномузиколога и певача традиционалних песама из Београда.
    
Од њих је добила на поклон музички ЦД Друштва за неговање традиционалног певање извика из Нове Вароши и песма ју је, каже, освојила за сва времена.
    
- Људи су овде попут песме коју певају, па брзо прирасту за срце. Срдачни су и гостопримљиви, а одушевљена сам и природом и културним наслеђем. Идућег лета долаyим опет, али са још једним чланом своје музичке етно-групе. Жеља ми је да што боље савладам ваш начин певањана и да научим што више стихова песама које ће бити на нашем репертоару, а наша етно-група наступа широм света- каже Наталија Бартлет.
     
За време кратког боравка на Златару Наталија је научила десетак песама , мада пре није знала ни реч српског. А за песму је имала добре учитеље, познате певаче Мирољуба Ракетића из Дражевића и Милољуба Шаковића из Бурађе. Предложили су их наши познати етномузиколози Димитрије Големовић и Сања Радиновић са Факултета за музичку уметност, који су летос у Новој Вароши држали курс за инструкторе певања извика.
     
-Наталија пева извика као да је рођена на Златару или Муртеници и боље него многи наши певачи. Мада не знамо енглески, а она српски, захваљујући песми коју волимо брзо смо пронашли заједнички језик. Најпре би ми отпевали , а она то записала нотама и након тога би смо све отпевали заједно. Ипак је она професионалац, па је и због тога учила много брже. А посебно су јој се свиделе песме “Белензука пала с неба”, “Мене моја сјетовала нана”, “Два голуба две птице”- кажу Мирољуб Ракетић и Милољуб Шаковић који од недавно имају и звање инструктора традиционалног певања .
    
Као добри домаћини Ракетић и Шаковић су гошћи из Америке испунили и жељу да посети део културних и природних знаменитости краја. Обишли су етно-село Штитково, манастире Дубницу, Милешеву и Бању, кањон Увца...И све с песмом.
    
-Захваљујући бројним активностима нашег друштва и његовом агилном председнику др Радојици Перишићу за нашу традиционалну песму извика чуло се на скоро свим континентима. Успели смо много тога да урадимо да се она сачува од заборава, али пред нама је још доста посла. Пре свега да за њу заинтересујемо младе како би песма наставила да живи- каже Мирољуб Ракетић који је летос са Драганом Милошевићем победио на традиционалном Сабору певања извика.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.