Награђена "Запрега" Нехада Хасовића

 Награђена слика Нехада Хасовића

Награђена слика Нехада Хасовића

Нехад Хасовић (50), сликар из Нове Вароши, добитник је друге награде на  Смотри сликара аматера Златиборског округа која је недавно одржана у градској уметничкој галерији у Ариљу. На традиционалној, 19-тој по реду уметничкој светковини, наш суграђанин освојио је признање за уље на платну под називом „Запрега“. Лауреат овогодишње манифестације је Риза Токовић, сликар из Сјенице, док је у категорији за најбољу скулптуру победио Милутин Крстовић из Ариља.
 
Према мишљењу стручног жирија, којим је председавао магистар сликарства Обрад Јовановић, Хасовић рад је задовољио све критеријуме и пропозиције такмичења, а аутентичним ликовним изразом, судећи по реакцијама, задовољио је и укус сликарски неговане ариљске публике.
 
-Радове награђених уметника одликује префињена техника, богат колорит, јасна композиција, а њихов уметнички израз увелико превазилази аматерски. Као самоуци, овогодишњи победници смотре су се, неоптерећени академским уметничким звањима, а кроз сопствени стваралачки немир и дар, храбро упустили у истраживање разноликих ликовних мотива – наводи се у образложењу трочланог жирија у чијем су саставу радили и академски сликари Марија Ђорђевић и Љубивоје Јовановић.
           
Осим Нехада Хасовића, на 19. Смотри сликара аматера учествовало је још неколицина уметника из Нове Вароши. То су Љубодраг Ћировић (слика „Зимски пејзаж“ акрил на платну), Предраг Тиосављевић („Омаж Сави Стојкову“ уље на платну), Мухамед Хамко Ровчанин (две скулпуре у дрвету односно дрво-металу) и Радојица Ђенић, који је одлуком жирија похваљен за уље на плану „Сањарење“.
           
-Ово је четврти пут како сам награђен на ариљској манифестацији што је велика част, али и подстрек за будући рад – истиче Хасовић, који се сликарством бави близу две деценије. Награде и похвале добијао је и на општинским смотрама сликара аматера које годинама уназад организује локални Ликовни клуб „Златарска палета“ чији је Нехад члан још од оснивања.
 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.