Нова Варош ће ускоро добити прву капелу

До сада уложено 1,5 милиона динара: Капела на Коцељу

До сада уложено 1,5 милиона динара: Капела на Коцељу

Ново градско гробље Коцељ, на истоименом брду, изнад  Браношевца и стадиона, уз асфалтни пут за Тодоровиће, Тикву,  Вучију и Kаменицу, ускоро ће добити – капелу.
 
Биће ово прва градска капела, објекат  који деценијама недостаје граду .За изградњу су  се дуго потрзале иницијативе,  водиле расправе, доносили закључци, падале  оптужбе да су села боље организована јер се  покојници  у граду на вечни починак испраћају из кућа или стамбених зграда...
 
- Радови су почели  крајем октобра прошле године и  укровљена је капела са четири просторије, главном за последњи опроштај  од покојника и три пратеће одаје, доведени су прикључци воде и струје.Уложено је око 1,5 милион динара – каже Слободан Матовић, председник Одбора за изградњу.
 
Радови су почели уз подршку претходне владајуће гарнитуре локалне управе, те Црквене општине Нова Варош и залагање свештеника Радмила Јањића, а капелу је пројектовао инжењер Дејан Грбић.
 
- Спроведен је поступак јавне набавке за инсталације и биће плаћени трошкови и радови – најављује Дејан Грбић, руководилац општинског Одељења за инвестиције.
 
У Одбору за изградњу капеле  не усуђује се да прогнозирају рок завршетка радова, у првом реду због динамике обезбеђењеа средстава. У међувремену ће, кажу, настојати да се уреди околина, те паркинг  простор поред пута и спречи  лагеровање отпадног материјала нa заравни поред капеле.
 
Последњих месеци, како су радови одмицали, чули су се и коментари и замерке да је капела удаљена (дислоцирана) од садашњих парцела за сахрањивање, чују се и мишљења да је  била боља локација на брегу где ће се ширити гробље, на земљишту изузетом из поседа Шумског газдинства. Помиње се и те да јој  није било  место поред  разводне станице за водовод, чији је резервоар на оближњем брегу, а има и примедби што се у градњи крова одступило од пројекта. Неки кажу да је  изостао тимски рад, те координација и  усаглашавање надлежних. За све је то,  очигледно – касно?!
 
Сахрањивање на Коцељу почело је пре скоро четири  деценије, а поготову откад на старом православном гробљу Зебиновац  нема места. Приватници су продавали парцеле, било је и заузимања  већих површина  државног земљишта, без градње прилаза и стаза, а локалне власти нису водиле рачуна. Једино је Слободан Матовић, из оближњег насеља, волонтерски бринуо да појединци не „дивљају“, а посебно се старао о уређењу 25 гробова избеглица, којих је овде  сахрањују од 1993. године.
 
Немар према почивалиштима најближих на Коцељу видљив је  на више места: „заборавља“ се грађевински материјал крај гробница и  скупих споменика, само који метар  даље од њих остављају  се флаше, пластика,  остаци венаца, цвећа и грања, иако је контејнер  у близини, на асфалтном путу...

Гробље на Коцељу


         
„Вечна кућа"- 63.000 динара
 
Користећи  искуства ужичког предузећа „Биоктош“ у уређењу и одржавању гробља, Комунално предузеће „3. септембар“ је пре две  године, на земљишту које је Општина купила од фамилије Ђенадић, започело  изградњу приступних путева  и  гробница „под конац“, а Општинско веће је усвојило ценовник погребних услуга.
 
- Дводелна гробница са стазом кошта 63.000 динара, без пореза. Потомци покојника су купили само десетак гробних места и појединци кажу да, и поред плаћања на рате,  радије своје најближе сахрањују у селима. Тренутно су у току радови на четири гробнице - истиче Сузана Шуљагић, директор „3. септембра“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.