Путари ће снег чистити у три смене

Бране од сметова 300 километара пута

Бране од сметова 300 километара пута

Зимска служба ужичких „Путева“, погон у Пријепољу, зимус ће бринути о проходности и безбедности саобраћаја на 300 километара државних путева -  првог и другог реда у општинама Нова Варош, Пријепоље и Прибој.
 
План одбране од снега утврдили су „Путеви Србије“, а степен ангажовања,  од првог до четвртог, одређује се наредбама републичког Штаба  за ванредне ситуације.
 
- За битку са мећавом, сметовима и поледицом спремно је девет камиона, три утоваривача, по два грејдера и булдожера, а на пунктовима ће   дежурати по 36 возача и радника. Ова механизација  и људство ангажоваће се само у четвртом степену одржавање, у време највећих падавина, док се у осталим приликама смањује за по четвртину расположивих капацитета -  истиче Дина Џиновић, руководилац одржавањња путева у пријепољском погону.
 
Посаде путари  дежураће у централном пункту – Бела Стена, на Дреновској реци, затим на Браношевцу у Новој Вароши и на помоћном пункту Пријепорац у Драглици, под Муртеницом (који се отвара у трећем степену приправности, када се ангажује 75 одсто механизације зимске службе).
 
- Први приоритет у одржавању имаће 150 километара саобраћајница:  Борова Глава – Барски Мост ( граница са Црном Гором), Јабука – Коловрат и Нова Варош – Аљиновићи - наглашава Џиновић. - Обезбеђене су довољне количине материјала за посипање – око 1.100 тона соли на Коловрату и велике количине камених агрегата. На коловозе ће се посипати со, а на успонима, по одобрењу „Путева Србије“ и ризла.
 
Невоље, као и обично, задају возачи који неспремни крећу на пут, најчешће са лошим гумама, па често отежавају пролаз и чистачима путара. Иако је, кажу путари, добра сарадња са полицијом, камиони се понекад благовремено не искључују из саобарћаја...
 
На путевима је, иначе, дозвољено пет сантиметара угаженог снега, што уз неопходну зимску опрему и путну сигнализацију, како тврде у „Путевима Србије“ – омогућава кретање возилима.
     
 
 
Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.