И Муртеница део новог парка природе

На више од 40.000  хектара у четири општине: поглед на Муртеницу

На више од 40.000 хектара у четири општине: поглед на Муртеницу

Уколико се овако настави, цела територија општине Нова Варош постаће заштићено природно добро. После Специјалног резервата природе „Клисура реке Увац“, део је „откинуо“ и новоформирани Парк природе „Златибор“ па сада живот на само малом делу њене територије није под будним оком чувара природе.

Делови катастарских општина Бела Река, Драглица, Негбина и Сеништа у општини Нова Варош део су Парка природе „Златибор“ и под посебним су режимом заштите. И поред низа ограничења мештани ће овде, међутим, и даље моћи да подижу куће и објекте који су им потребни за живот и рад, али ће зарад очувања природних вредности бити у обавези да пре градње прибаве услове од Завода за заштиту природе Србије.

Парк природе „Златибор“,који је формиран недавно  Уредбом Владе Србије, захвата укупно 41.923 хектара у опшинама Чајетина, Нова Варош, Прибој и Ужице. Парком природе газдоваће Јавно предузеће „Србијашуме“.

-Ко намерава да нешто гради у подручју Парка природе „Златибор“ треба, наравно, да се са захтевом обрати било којој локалној самоуправи или ресорном министарству. Онда општина или министарство прибављају услове од институција, при чему морају да констатују Завод за заштиту природе свуда где су заштићена подручја. Рецимо, довољно је да градитељ објекта за становање, окућнице, штале достави идејни пројекат или скицу на којој се види шта намерава. Не сме се на подручју парка градити оно што угрожава природу. Идеја је да се велика градња и концентрација хотелско-апартманских објеката задржи у насељеном месту Златибор и да се не шири даље, да остану сачуване лепоте подручја око ценра планине- појашњава кординаторка студије Драгана Петраш, просторни планер у Заводу за заштиту природе Србије.

Јужну границу Парка природе „Златибор“ чини река Увац с приобаљем, низводно од Сеништа, док се западни део се поклапа са државном међом према Републици Српској.Према северу граница иде падинама Мокре Горе, Семегњевске горе и Груде, заобилази насељено место Златибор и наставља северним падинама Чиготе, док источну границу чине река Котушница и падина Муртенице.

На териорији општине Чајетина парк захвата катастарску општину Стубло и делове катастарских општина Алин Поток, Бранешци, Гостиље, Доброселица, Дренова, Јабланица, Љубиш, Семегњево, Чајетина и Шљивовица. Обухваћен је и мањи део Мокре Горе у општини Ужице, као и делови катастарских општина Бања, Кратово и Рача у општини Прибој.

На подручју Парка природе утврђени су режими заштите првог, другог и трећег степена. Четири Нововарошка села која су део овог парка, углавном су у другом и трећем режиму заштите.

-Под првим степеном заштите потпадају најзабитија подручја и клисуре где и нема услова за било какву градњу (Виогор, Црни Рзав, као и клисуре Увац и Грижа), док су у другом степену заштите претежно забити и делови неких удаљених заселака, где мештани могу да граде и сређују своје објекте, али не и да се подижу хотели и апартмански комплекси. У трећој зони у којој је и највише обухваћених села, врло мало је ограничења за градитеље, с тим што у њој не могу да се праве депоније, индустријски објекти и друго што загађује природу. Мештани у овој трећој зони могу да граде, али уз услове Завода- каже Драгана Петраш.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.