Белег Солунцу крај чесме у Злошници

Уместо почасти неспоразуми: спомен плоча Здравку Шапоњићу

Уместо почасти неспоразуми: спомен плоча Здравку Шапоњићу

Почетком новембра код Шапоњића чесме у долини Злошнице, украј пута Нова Варош – Божетићи – Ивањица, подигнут је белег, на коме је  на мермерној плочи каменог  постоља, испод натписа   „У славу и част јунака у одбрани Србије 1912-1918. године“ уклесано: „Спомен-плоча  Здравку Ђ. Шапоњићу, из Вилова, Солунцу и носиоцу Карађорђеве звезде и Албанске споменице Захвално потомство“.
 
Споменик  чува успомену на ратника Ибарске дивизије,  јунака са Дрине, где је у Великом рату 1914. године заслужио Карађорђеву звезду. Он је међу 17 носилаца највећег војничког одликовања тог времена у општини Нова Варош.
 
Белег је подигнут годину дана после откривања мермерне плоче на чесми, која је убрзо уклоњена наредбом комуналне инспекције и општинске управе, јер није било дозволе за  постављање на чесму коју су Лимске ХЕ изградиле 2004. године. Потомци су заменили део текста, избрисавши „спомен-чесма“  и додали да је Шапоњић носилац  и Албанске споменице, изгубивши из вида да су сви Солунци  прошли албанску голготу и заслужили ту споменицу.
 
Уместо одавања почасти,  иницијативу  за враћање дуга јунаку пратили су бројни неспоразуми, претње, петиције, халабуке и свађе представника фамилија Шапоњић и  Мандић, те петљавина и самовоља појединаца, као и двоструки аршини локалне власти. Огорчени што се „присваја њихова чесма“,  неки од најгрлатијих Мандића су најављивали да ће се одужите и неком свом претку, те подићи споменик са именима ратника Вилова, пошто ово село, као и Месна заједница Акмачичћи, спадају међу ретке  у општини који  спомен-обележјем нису одали захвалност  прецима.
 
Неспорне су чињенице да je  један од  иницијатора акције, Владе Шапоњић из оближњег засеока (на раскрсници за Вилове),  годинама  настојао да веома посећена чесма не буде ругло и да је био   најупорнији да се, уз помоћ Дирекције за изградњу, посечу шибље и смрче,  уреди простор око чесме и прошири паркинг.
 
Преостало је доста посла и оног што је затражила општинска комисија, која је предложила локацију и израду ликовно-графичког решење белега како се не би нарушила  амбијентална целина. Мештани треба, пре свега,  да  заштите водоводно црево откривено приликом лањских радова, очисте земљу испод пропуста, која спречава отицање воде у реку, те да  наспу земљу на паркинг поред обале реке.
 
Посебно забрињењава што је шахта крај чесме –  недељама отворена, пошто је у њу упао изломљени бетонски поклопац?Да ли ће сад општинска инспекција бити тако ревносна као  прошле године?

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.