И поред подстицајних мера све мање беба

У првих десет месеци рођене су 74 бебе

У првих десет месеци рођене су 74 бебе

И поред општинских стимулативних мера и амбициозних планова на пољу побољшања наталитета, у првих десет месеци ове године у Новој Вароши су рођене 74 бебе – чак 22 мање него у истом периоду лане. Од тог броја њих 58 рођено је у граду и свега 16 на селу.

Статистика показује да су се на рађање беба ове године највише одлучивале запослене жене са средњом и вишом стручном спремом (њих четрдесетак), док је подједнак број оних у категорији високо образованих припадница нежнијег пола са запослењем и незапослених жена без квалификација. Највише је ове године било прворођених беба (32), другорођених су 22, трећерођених 15, четворорођених четворо и само једно пето рођено дете у породици.

Локална самоуправа од 2009.године из општинске касе издваја значајна финансијска средства за подстицај рађања беба. Годишњи буџет за новчане накнаде за новорођенчад и незапослене породиље достиже цифру од око 20 милиона динара, што је око 3,5 одсто од укупног општинског „колача“. То је знатно више него што издвајају општине у окружењу, али ипак недовољно да се зауставе негативни трендови због којих се налазимо у групи пет општина у Србији са најнижом стопом наталитета. Да роде све чешче носе катанце у златарском крају, препознала је и држава те је недавно Канцеларија Владе Србије за демографију и популациону политику за неколико подстицајних мера определила за општину Нова Варош средства од око 15.000.000 динара.

Према подацима општинске Службе за бригу о деци и породици, висина новчаних накнада за подстицај наталитета дуплирана је у односу на периоод од пре неколико година. Тако су лане новорођенчад и незапослене породиље из општинске касе добили 20.140.000 милиона динара, а током 2015 – 10.880.000 динара. Ове године средствима државе у износу од 15 и локалне самоуправе од око три милиона динара биће реализована четири подстицајна програма.

-Највећи износ од око 9,5 милиона динара биће опредељен за новчане накнаде новорођеним бебама. На око пет милиона динара моћи ће да рачунају брачни парови који испуњавају услове за покушај вантелесне оплодње, са 3,5 милиона динара биће подржане незапослене породиље, док ће се за пројекат промоције репродуктивног здравља код адолесцената извојити средства од око пола милиона динара – истиче Данијела Топаловић, из Општинске управе.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.