Резерват Увац: Пецање по старим ценама

Годишдња дозволе 5.000 динара: Увачко језеро

Годишдња дозволе 5.000 динара: Увачко језеро

Спортски риболовци ће ове године на три језера у кањону Увца пецати по старим ценама. Цена годишње дозволе за све категорије је 5.000 динара и са њом се не може пецати на другим водама. Непромењена је и цена дневне и седмодневне дозволе и она износи 1.000, односно 2.000 динара.

Одлуком Министарства пољопривреде цена годишње дозволе за националне паркове и заштићена природна добра одређена је уредбом и креће се у распону од 2.000 до 10.000 динара.

-Риболовци који пецају на Увачком, Златарском и Радоињском језеру и њиховим притокама од пре две године нису у обавези да поред ове имају и основну дозволу за рекреативни риболов. Лане смо продали 643 годишње дозволе, што је скоро 130 мање него у предходној години, пре поскупљења, али је зато знатно повећана продаја дневних и вишедневних дозвола – каже Новак Пејовић, управник рибарског подручја „Резервата Увац“.

У водама на територији Специјалног резервата природе живе 24 рибље врсте, а прошле године се највише пецало на Увачком језеру где је риба и најбоље радила.

-Резултати мониторинга који је Институт за мултидисциплинарна истраживања из Београда радио крајем прошле године више су него добри, а у свим водама је дошло до природног повећања рибљег фонда. За поједине рибље врсте пронађени су примерци уназад за шест генерација, што се ретко среће, а оживела је и река Вапа где је пре четири године било забрињавајуће стање због загађења- каже Пејовић.

Почела је и дистрибуција основних дозвола за спортски риболов са којима се може пецати на свим водама у Србији које нису под специјалним режимом заштите и она за сениоре износи 6.000 динара. Са њом се на територији наше општине може пецати једино на делу тока Лима кроз Доњу Бистрицу.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.