Министарство поклонило Библиотеци 540 књига!

У фокусу дела Нобеловаца: Из градске библиотеке

У фокусу дела Нобеловаца: Из градске библиотеке

Министарство културе поклонило је Библиотеци „Јован Томић“ у Новој Вароши 540 књига из пера домаћих и страних књижевних стваралаца. Дела, вредна око 330.000 динара, дар су ресорног министарства у оквиру овогодишњег откупа књига публикованих током 2016. у издању најтиражнијих и оних мање познатих издавачких кућа.

На традиционалном конкурсу за откуп публикација за библиотеке у Србији овог пута стигла су, иначе, око 4.000 наслова од 260 издавача и дистрибутера, а надлежни из Министарства културе су у ужи избор кандидовали 2.220 књига од преко 220 издавачких и дистрибутерских кућа.

У овдашњој Библиотеци је књижни фонд употпуњен у складу са укусима домаћег читалишта, те се тако на полицама највише нашло наслова из области белетристике, књижевности за децу, стрипа, као и дела на пољу хуманистичко-друштвених наука.

-У фокусу су овог пута била књижевна остварења Нобеловаца. Реч је о делима Љосе, Јена, Фоа, Морисона, Сарамага, Памука… Наши читаоци тако могу наћи вредна издања попут књига “Пет углова”, “Жена црвене косе”, “Папина кћи”, “Последњи сведоци”, “Жена у белом”, “Пећина”, “Четири новеле” –каже књижничарка Радмила Бјелић.

Матична Библиотека је ове године од ресорног Министарства добила 115 књига више него лане. Овај податак охрабрује, нарочито ако се има у виду чињеница да су донације у претходних неколико година биле све “тање”.

Беспарица узима данак у култури односно издаваштву. И донације и поклони у књигама су од стране појединаца и институција све ређи и спорадични, а у односу на неки ранији период ни Министарство културе и информисања није толико “широке” руке .

-Библиотеци је пре скоро једне деценије донирано годишње и преко 800 примерака књига. У лето 2012.рецимо, 630 дела, наредне године 580, у 2015. 491, а лане 425 – подсећају у градској библиотеци.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.