Васиљевић: Инова добар потез, Обућара промашај!

Погони Инове у Кокином Броду

Погони Инове у Кокином Броду

Најкасније за петнаестак дана ће на делу зидина спортског центра на Браношевцу почети радови на изградњи модерног пословног објекта површине од око 3.000 квадрата. Инвестицију са 385.000 евра финансира Европска унија, а захваљујући овом пројекту до посла ће доћи најмање 60 Нововарошана –каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, који у изјави за „Варошке новине“ најављује и бројне друге инвестиционе подухвате током ове и наредне године.

Пословни центар за привредну делатност градиће се на темељима објекта који је био предвиђен за куглану, а испод раскрснице на уласку у град и фудбалског стадиона. Укупна вредност посла је око пола милиона евра, а обавеза локалне самоуправе је да обезбеди сву потребну инфраструктуру.

-Од око три хиљаде квадрата колико ће бити стављено под кров, средствима донатора опремићемо потпуно око две хиљаде квадрата простора. Тако уређене локале понудићемо у закуп путем лицитације приватним предузетницима, уз услов да запосле одређени број радника. Процењује се да ће у објекту имати места за десетак предузетничких фирми. Пројекат је за нашу општину важан јер ће поспешити привредне активности и омогућити отварање нових радних места – додаје председник Васиљевић. Са пројектом бизнис центра локална самоуправа је , иначе, посредством ЕУ ПРОГРЕС-а, конкурисала још лане , али је уговор о реализацији посла потписан тек почетком јуна ове године.



Унапређење привреде, посебно приватног предузетништа, као и привлачење инвеститора остају међу приоритетима и у будућем раду локалне власти, без обзира на њено недавно прекомпоновање, оцењује први човек града на падинама Златара. Он није могао да потврди, а ни да демантује спекулације да је турски произвођач бакарних цеви за грејање одустао од закупа преосталог дела некадашње фабрике намештаја „Инова“ .

–У духу пословне коректности, сачекаћемо на њихов одговор још неколико дана, а потом ћемо интезивирати разговоре са другом заинтересованом страном. Реч је о озбиљном домаћем инвеститору чија је примарна делатност производња хране – каже Васиљевић.

Док је прибављање Инове у општинско власништво од стане бивше власти био одличан пословни и политички потез, куповина Обућаре је тотални промашај, тврди председник општине и додаје :

–Објекат нико не жели да закупи. Локалним предузетницима издали смо подрумске просторије, али ни то по општину нема неког значајнијег ефекта. За куповину некадашње фабрике обуће уплаћене су, да подсетим, свега две рате од по осам милиона динара, остају још три. Кад исплатимо сав дуг, доћи ће на ред неопходна санација зграде што значи глоба од још двадесетак милиона динара. Не знам како ћемо тај терет скинути са грбаче.

Јесенас ће започети прва фаза радова на изградњи Ћурчића врела у Божетићима, обећава председник Васиљевић. Он појашњава да се одустало од мегаломанског пројекта од око милион и по евра, већ да ће се радити на новом пројектном решењу како би се коначно ублажио проблем неколико „жедних“ села божетичког краја.

–Посао ће се радити етапно у периоду од три, четири године и процене су да неће коштати више од 300.000 евра. До краја ове године започеће радови на каптажи и евентуално делу цевовода, које ћемо са 10.000.000 динара финансирати из општинског буџета. Ово је капитална инвестиција, за коју очекујемо и подршку државе – наглашава председник општине.

Иначе, када је помоћ из републичке касе у питању, челник општинске власти тек очекује значајније инвестиције. Посебно оне на пољу туризма. Реч је изградњи стадиона у туристичкој зони Златара (вредност радова премашиће цифру од тридесетак милиона динара), као и реконструкцију саобраћајнице дуге око један километар на деоници од раскрснице на Браношевцу до изласка из насеља Милановац (радови су вредни око 100.000 динара).

–У инвестиционом погледу, 2018.годину обележиће још пар важних пројеката, а један од њих је изградња и комплетно урђење платоа у продужетку градског Трга. Инвестиција је укупно вредна око 40.000.000 динара, а више од половине средстава одобрило је путем јавног позива Министарство привреде – наглашава председник општине Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.