Библиотека: Вече завичајних писаца

Коначно на окупу: са књижњвнњ вечери у Библиотеци

Коначно на окупу: са књижњвнњ вечери у Библиотеци

Под сводом Библиотеке „Јован Томић“ окупило се 13 књижевних стваралаца из нововарошког краја који су бројним поклоницима писане речи представили само делић онога што су објавили или још увек чувају у рукописима.


Биографије аутора, њихове литерарне особености, као и награде освојене на књижевним манифестацијама и смотрама, публици је приближио др Никола Бјелић, професор француског језика и књижевности.


О својим надањима, чежњама, сновима, тананим трептајима, сликама свакодневице ,причама из детињства, са кућног огњиштва, казивали су те вечери Гордана Боранијашевић, Владимир Дулановић, Владимир Бјелановић, Снежана Лапчевић, Радојица Перишић, Снежана Лапчевић, Срећко Гујаничић, Ивица Стојановић, Мухамед Ровчанин, Снежана Радовановић и Стефан Тијосављевић. Приче Рада Аничића читала је његова сестра Катарина Аничић, док је народне пословице и изреке сакупљача и новинара Драгољуба Гагричића говорио Жарко Топаловић. Публика је имала прилику и да чује рад Ђорђа Луковића, награђеног на конкурсу Радио Београда. Догађај је употпуњен музичком пратњом Игора Костића.

- Све чешће чујемо лепе вести о бројним књижевним наградама које освајају наши писци широм Србије, на различитим књижевним манифестацијама, што чини част и понос граду и његовим установама културе, а посебно љубитељима књиге и читања. Зато смо и одлучили да замолимо нововарошке литерате да под кровом Библиотеке, у овом ходнику пуном књига и њиховог опојног мириса, и лично изговоре своје стихове и приче, да поделе са свима неке своје мале филмове настале у тренуцима осаме и сањарења – рекла је Милана Јелић, директорка Библиотеке „Јован Томић“.

У својој пригодној беседи она је подсетила и на издавачки подухват од пре некилико деценија, када је Културно-просветна заједница Нове Вароши публиковала „Шумове Златара“ – збирку девет завичајних песника, од којих данас већина, на жалост, није међу живима. Након тога, жар литерарног стваралаштва, објављујући своје приче најчешће на страницама локалног листа, одржавали су професори књижевности Миломир Рољевић, Петко Гујаничић и Боривоје Јелић. До значајније активности на пољу издаваштва долази почетком овог века, а њихову окосницу чине овдашње установе културе – Дом културе који покреће и књижевни клуб “Данило Киш”, а потом и Библиотека “Јован Томић”, која планира да у перспективи интезивније настави започету издавачку делатност.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.