Нова Варош домаћин 38. Сабора лекара

Учествује 200 лекара из Србије и Црне Горе

Учествује 200 лекара из Србије и Црне Горе

На 38.Сабору лекара југозападне Србије и северне Црне Горе, који ће се сутра и прекосутра (22-23.септембар) одржати у Новој Вароши, окупиће се између 150 и 200 учесника из Пријепоља, Прибоја, Бјелог Поља, Пљеваља, Берана и града домаћина. Организатори симпозијума су нововарошки Дом здравља и овдашња подружница Српског лекарског друштва, а скупу ће присуствовати еминентни предавачи и стручњаци из различитих области медицине, стоматологије, биохемије и фармације.

Свечани део традиционалног окупљања лекара почеће у петак у 10 сати у великој сали Дома културе, а претходиће му регистрација учесника. Сабор би, како најављују организатори, требало да отвори др Берисав Векић, државни секретар у Министарству здравља, док ће у радном делу симпозијума говорити десетак признатих стручњака у области медицине међу којима је и академик Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва.

Теме на овогодишњем Сабору су хроничне незаразне болести (изазови и дилеме у пракси), здравствена заштита мајке и детета (актуелности и смернице), малигна обољења и слободна тематика са усменим саопштењима. Разговараће се и о хроничној болести бубрега, а осим стручних предавања, биће одржане и бројне радионице и тестирања.У Зборнику, који се већ традиционално публикује током Сабора, биће објављено педесетак лекарских стручних радова. Учешћем на овом симпозијуму, акредитованом од стране Здравственог савета Србије, слушаоци ће обезбедити укупно 12 бодова, а први пут ће се сертификати издавати без уплате котизације.

Надлежни у нововарошком Дому здрављу кажу да спремно дочекују учеснике Сабора, у нади да ће као добри домаћини оставити позитивне утиске како на медицинске стручњаке, тако и на многобројне учеснике и госте из српске престонице, југозападне Србије и подручја северне Црне Горе.

-Очекујемо да све протекне у најбољем реду и на високом нивоу, како и доликује симпозијуму прве категорије. Сабор лекара југозападне Србије и северне Црне Горе је први пут одржан давне 1971.године и од тада па до данас његов значај и циљеви остају исти – да стручњаци у области медицине размене знања и искуства, информације на пољу проучавања етнопатологије и примене научних достигнућа у пракси. Све у циљу квалитетније ђздравствене заштите становништва – наглашава председник организационог одбора др Бранко Поповић, директор нововарошке здравствене установе.

На маргинама скупа ће бити одржана и трибина на тему „Сабор лекара-јуче, данас, сутра“, на којем би требало да се подвуче црта и сумирају ефекти и резултати досадашњег саборовања уз препоруке како да се манифестација у организационом и научном смислу и перспективи подигне за лествицу више.

Дом здравља је, иначе, домаћин сабора лекара био и 2011.године.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.