На Малу Госпојину освећење цркве у Штиткову

Обнова и даље траје: Црква у зесеоку Врело (Фото: Р. Прелић)

Обнова и даље траје: Црква у зесеоку Врело (Фото: Р. Прелић)

На Малу Госпојину, у четвртак 21. септембра, у Штиткову ће бити освештана црква Светог Благовештења, у чију је обнову у протеклих годину дана утрошено више од седам милиона динара, а радови и даље трају. Литургија почиње у 9 сати.

Радови у Штиткову су уједно и највећи и највреднији радови на сакралним објектима који се ове године изводе у Епархији Милешевској.

- До сада је за обнову утрошено више од седам милиона динара, скупљених од 400 приложника, у износима од хиљаду до два милиона динара. Радује што је медју приложницима и десетак Бошњака односно муслимана. Највише средстава је утрошено за хоризонтално пресецање влаге и за нови кров од бакарног лима, око три милиона динара.Увелико је реализована обнова, али не и завршена, због недостатка финансијских средстава- каже се у саопштењу Одбора за обнову Храма Светог Благовештења у Штиткову.

У одбору кажу да свако ко жели да буде приложник за обнову Храма и да уђе у Монографију Штиткова и обнове Храма прилог може уплатити на текући рачун 160 - 448130 - 09 - Црквена православна општина Штитково.

-Остало је незавршено: израда тротоара, обнова иконостаса, изградња дотрајалог звоника, подзида обале око цркве настале одкопом земље коју је вода наносила више од сто година и дренажа и одвод атмосверских вода.Радови се настављају зависно од прикупљених средстава- кажу у Одбору за обнову Храма Светог Благовештења у Штиткову

Иначе, црква у Штиткову подигнута је пре 150 година на месту где је некада био манастир. Манастир је 1655. године подигао тадашњи патријарх Гаврило Рашковић, из чувене кнежевске породице Рашковић, али је он непуна два века касније порушен од стране Турака.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.