Власт упозорава: Суве славине прете и граду!

Саопштење поводом ванредне ситуације

Саопштење поводом ванредне ситуације

У понедељак 28. августа на целој територији општине Нова Варош проглашена је ванредна ситуација због проблема у водоснадбеавању сеоских домаћинстава који су последица дуготрајне суше, а тим поводом данас се огласила и општинска власт.

-У зависности од тока ситуације, могуће су и рестрикције у водоснабдевању градских насеља, каже се у саопштењу за јавност које је потписао председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

-Нововарошки пољопривредници суочавају се по трећи пут ове године са последицама елементарних непогода. Дуг период ниских температура, мајски снег и летња суша озбиљно су смањили пољопривредне приносе и угрозиле сточни фонд-стоји у саопштењу председника Општине.-Према званичним подацима, количина падавина у задња два месеца мања је од 20 литара по метру квадратном, што је, уз неуобичајено високе температуре за планинску општину, довело до смањења количине воде на минимум или до потпуног пресушивања извора и потока на територији општине. Последицама врелог лета највише су погођена сточарска села на падинама Јавора, Муртенице и Златара.

У саопштењу за јавност даље се каже:

-Нова Варош је брдско - планинска општина и једна је од неразвијенијих општина Републике Србије. Од укупног броја становника, 47% живи у сеоском подручју и бави се пољопривредним делатностима. Сточарством се бави преко 70% пољопривредника. Захваљујући њиховом преданом раду као и карактеристикама поднебља, земљишта, ваздуха, трава и воде, општина Нова Варош је позната по производњи висококвалитетног млека и Златарског сира - производа са заштићеним географским пореклом. Месна заједница Божетићи са преко 4.000 грла крупне стоке и продукцијом до 10.000 литара млека на дневном нивоу, представља ресурс центар за снабдевање млеком златиборског региона , односно Златарским сиром за целу Србију. За потребе напајања сточног фонда само у Божетићима неопходно је око 500.000 литара воде дневно.Од почетка ванредне ситуације, општински Штаб за ванредне ситуације је уз помоћ Војске Републике Србије (гарнизон Краљево, ИИ бригада копнене војске), успео да обезбеди снабдевање пијаћом водом свакодневним допремањем 30.000 литара за домаћинства. Сточари и остали пољопривредници сами се организују за снабдевање водом за напајање стоке.

- Осим ограничених техничких ресурса, општина се суочава и са ограниченим капацитетима извора за снабдевање пијаћом водом. Недостатак воде за домаћинства и за сточни фонд шири се и на остале месне заједнице. У зависности од тока ситуације, могуће су и рестрикције у водоснабдевању градских насеља. Општина чини све напоре да са локалним институцијама и Војском Републике Србије, спречи и ублажи последице суше. У наредним данима тражићемо помоћ од Сектора за ванредне ситуације за допрему специјалних гумених резервоара. Укључићемо све привредне субјекте са територије општине као и из целе земље, да бисмо помогли пољопривредницима у превазилажењу последица ових елементарних непогода-каже се у саопштењу за јавност које је потписао председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић .

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.