Скоро 300 ђака мање него пре пет година

Преполовио се број предшколаца: Из Дечјег вртића

Преполовио се број предшколаца: Из Дечјег вртића

И поред стимулативних мера за пораст наталитета, општина Нова Варош  се према подацима републичког Завода за статистику налази међу првих пет у Србији са најнижом стопом рађања.

За будућност стрепе и школе. На јесен ће у ђачке клупе сести близу 300 основаца и средњошколаца мање него пре пет година, а број малишана стасалих за полазак у предшколско преполовљен је у односу на период од пре једне деценије.

Мада је у Новој Вароши лане рођено 111 беба, што је за 27 више него у 2015., све нас је мање јер је у истом период умрло 153 наших суграђана. Према подацима надлежних општинских служби, у 2012. рођено је 99 беба, 2014. - 105, а пре две године свега 84.

Прошлогодишњи позитивни показатељи не значе, међутим, да роде све ређе носе катанце , поготово имајући у виду податак да је у првих шест шест месеци 2017. на свет дошло свега 47 беба. Зато у локалној самоуправи и не размишљају о смањењу тренутних новчаних надокнада за новорођенчад и незапослене породиље, за које је општинске касе само током 2016. издвојено око 20,2 милиона динара.

Колико је проблем наталитета изражен, можда најбоље сведочи податак да ће првог септембра у ђачке клупе сести 272 основца и средњошколца мање него пре пет година. Тада их је у шест основних школа било укупно 1.140, а у две средње 464. На јесен ће бројно стање бити следеће : укупно 941 основац и 391 средњошколац. Најсуморнија је слика по селима, где истурена одељења „патуљкастих“ школа у Јасенову, Бистрици, Негбини, Акмачићима и Божетићима с муком опстају у по једном или два села, а и поједине матичне сеоске школе стрепе да не доживе судбину „катанца у брави“.

-Једина градска Основна школа је не тако давно имала преко 1.800 ђака, а данас их је дупло мање. Ову школску годину похађало је 90 првака, а наредне ће их бити свега 62, што је довољно за тек два одељења. Бројачано смо десетковани и у другом и четвртом разреду, тако да нам и у овим генерацијама прети гашење једног одељења – наглашава Ристо Поповић, директор ОШ“Живко Љујић“.

Драматичан пад ученичке популације евидентан је и у средњим школама.

–Свршених осмака је све мање, а пред упис у средњу школу готово два одељења ђака школовање настави ван Нове Вароши. Нарочито је неповољна ситуација са најстаријом ученичком популацијом на селу, јер велика већина њих, у потрази за атрактивнијим и перспективнијим образовних профилима, напушта матичну општину – каже Миливоје Ћировић, директор Техничке школе.

Забрињавајући су и подаци са којима располажу надлежне службе у Предшколској установи „Паша и Наташа“. Малишана стасалих за полазак у предшколско лане је било 85, а сада је 74, што је најмањи број у задњих пар година. У овом периоду је највише предшколаца било у школској 2014/15.

-Ако се као репер узме неки ранији период, рецимо онај од пре десетак и више година, ту је ситуација још неповољнија. Током 2005, рецимо, евидентирано је 156 предшколаца, што је дупло мање него данас - напомиње Олгица Минић, директорка овдашње Предшколске установе, која каже и да је недавно само из једне васпитачке .

Општинске субвенције

-Ове мере су на снази од 2009.а од пре две године су, одлуком Општинског већа а на предлог одборника , и дуплиране. За прво двоје деце накнада је 100.000 односно 200.000 динара, док за остала износи од 300.000 за трећерођено до 500.000 за пето и свако наредно тек рођено дете – истиче Данијела Топаловић из општинске службе за бригу о деци, уз подсећање да незапосленим породиљама следује 12.000 динара месечно за прворођено дете, а за остала од 15.000 до 24.000.

Канцеларија Владе Србије за демографију и популациону политику је општини Нова Варош недавно путем конкурса доделила 15.000.000 динара за суфинансирање пројекта на пољу локалне популационе политике.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.