Лане се одселило 252 Нововарошана

Траже срећу ван завичаја: Нова Варош

Траже срећу ван завичаја: Нова Варош

Нововарошки крај све је пустији. Талас исељавања се наставља, а званични подаци Републичког завода за статистику кажу да је захваљујући томе списак становника наше општине лане скраћен за 151 особу. Сели углавном млађе становништво, што ће у блиској будућности довести до још већег пада наталитета.

Нова Варош је међу 30 општина у Србији са највећим негативним миграционим салдом и уколико се овај тренд настави ови крајеви пожелеће се људи. Статистика бележи да су се током 2016. године чак 252 Нововарошанина трајно преселило у друге градове Србије, а да се у нашу општину у истом периоду доселила 101 особа.

Упућени, међутим, тврде да је број одсељених много већи, јер су због школе или посла многи спаковали кофере и отишли али и даље овде имају место пребивалишта и званично су становници нововарошке општине.
У потрази за бољим животом подједанко одлазе и из села и из града.

-Од укупно 252 трајно одсељена из Нове Вароши, чак 193 се одселило ван граница Златиборског округа, а њих 59 у околне градове. Од укупног броја досељеника, 48 их је некада живело у другим деловима Златиборског округа -каже се у управо објављеном извештају Републичког завода за статистику о миграцијама унутар Србије.

Ништа боља ситуација није ни у другим деловима Србије јер од 169 градиова и општина чак 128 има негативан миграциони салдо.Током прошле године 125.682 лица је променило пребивалиште, односно, трајно се преселило из свог досадашњег места сталног становања у друго место унутар граница Републике Србије.

Највећи позитивни миграциони салдо имају централне општине на територији града Београда и Нови Сад, док је у Златиборском округу једино у плусу Чајетина у коју се 237 људи више доселило него што се из ње одселило.У осталим општинама овог дела Србије миграциони салдо је негативан. У Ужицу је 376 више одсељених него досељених, у Прибоју 274, Пријепољу 228, Сјеници 120, Пожеги 70, Косјерићу 33, Бајиној Башти 27 и Ариљу 16.

-На нивоу Србије, просечна старост лица која су променила пребивалиште је 34,4 године, односно 34,8 за мушкарце и 34,1 за жене.Посматрано према економској активности, 54 посто миграната су издржавана лица, 37 посто су активна лица, док је удео лица са личним приходом девет посто- каже се у извештају Републичког завода за статистику.

Према последњем попису становништва, општина Нова Варош је 2011. имала 16.638 становника, а данас према проценама статистичара једва нешто више од 15.000.

Колоне све дуже

Колоне Нововарошана који напуштају завичај из године у годину све су дуже. Тако се 2016. званично одселило 22 људи више него претходне године, а незванични подаци говоре да ће и ове бити настављен тај тренд.

Према статистичким подацима, из Нове Вароши се 2015. године одселило 229 особа, док се у њу доселило 90 лица.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.