Мину пронашли испод оморике!

Посао стручњака: Акција у Кокином Броду

Посао стручњака: Акција у Кокином Броду

Пиротехничари Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије уништили су јуче минобацачку мину која је недавно пронађена у шуми изнад Албанске чесме на Златарском језеру. Мина је безбедно активирана у позајмишту испод бране у Кокином Броду, где се иначе и уништавају сва неексплодирана убојна средства која се пронађу на територији општине Нова Варош.

Минобацачку мину која је до пола била укопана испод стабла оморике случајно је крајем јуна пронашао један од путника магистралом за море.

-Чекајући да се рашчисти вишечасовни застој на магистрали због саобраћајне несреће, један од путника из колоне изашао је у шуму да прошета и у њој је налетео на минобацачку мину калибра 82 милиметра, која је вероватно заостала из Другог светског рата. Мада је била у лошем стању и делимично зарђала, експлодирала је тако јако као да је јуче произведена- каже начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Радивоје Бујишић.

У Општинском штабу кажу да су планинска села код Нове Вароши још увек пуна убојних средстава заосталих из протеклих ратова, а годишње се пронађе и уништи десетак. Зато упозоравају на опрез јер свако нестручно руковање заосталим убојним средствима може имати кобне последице.

-Најбоље је ништа не дирати. Место на коме је пронађено неексплодирано убојно средство мештани треба само да обележе и обезбеде и да се о свему обавесте полицију и надлежне општинске службе. На жалост, није увек тако. И поред упозорења мештани често померају, расклапају, додирују или стављају у ватру убојна средства, па смо протеклих година имали више ситуација у којима је само пуком срећом избегнута права трагедија - каже Бујишић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.