Курс за инструкторе певања из вика

У петак 28. јула Сабор певања из вика

У петак 28. јула Сабор певања из вика

У Новој Вароши ће се од 25. до 27. јула одржати курс за инструкторе традиционалног певања из вика, а водиће га познати етномузиколози Димитрије Големовић и Сања Радиновић, професори Факултета музичких уметности у Београду. Будући инструктори добиће сертификат, а на курсу ће научити које су то најједноставније технике којима треба да овладају млади певачи и како да их пренесу почетницима.

Обуку организује Друштво за неговање традиционалног певања из Нове Вароши, уз финансијску помоћ Министарства културе Србије.Поред техника певања, професори Димитрије Големовић и Сања Радиновић ће полазницима курса настојати и да пренесу знања о значају и вредности певања из вика које је карактеристично за овај део Србије.

Курс за инструкторе је само један у низу корака Друштва за неговање традиционалног певања како би се обезбедио подмладак и сачувала старинска песма, а крајем јула имаће више активности.

У петак 28. јула у оквиру „Златарфеста“ одржаће се Седми сабор певања из вика. Певачи ће наступати у четири категорије, а такмичење почиње у 17 сати на позорници поред Дома културе.

Два дана раније, у среду, 26. јула, у Библиотеци „Јован Томић“ је промоција књиге „Певање из вика“ Димитрија Големовића, а почиње у 19 сати. Књига је настала уз подршку Министарства културе у оквиру пројекта Друштва „Израда студије о традиционалном певању из вика“. У њој су и резултати вишегодишњег истраживања професора Големовића на подручју западне Србије, а штампана је крајем прошле године уз пратећи компакт-диск са изабраним песмама.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.