Пожари прете шумама!

Лане горело 25 хектара државних шума

Лане горело 25 хектара државних шума

„Србијашуме“ су апеловале на грађане да не пале коров, не ложе ватру на отвореном и не бацају опушке на местима где може избити пожар.У овом јавном предузећу упозоравају да је у току врло критичан период појаве шумских пожара и да свака несмотреност може имати катастрофалне последице.

На подручју којим газдује Јавно прдузеће „Србијашуме“ у протеклих десет година забележена су 922 пожара, а горело је више од 20 хиљада хектара шуме и другог растиња. Само на територији општина Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши лане је горело 25,3, а пре две године 134,2 хектара државних шума.

Надлежни кажу да је узрок појаве пожара у 98 одсто случајева људски фактор-непажња, немар или намерно паљење.

-С обзиром на високе температуре и жарко лето које нам предстоји, ЈП „Србијашуме“ и Управа за шуме при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, апелују на грађане да чувају и штите наше шуме- истиче се у саопштењу.

У „Србијашумама“ кажу да су појачали контролу спровођења превентивних мера заштите. У случају појаве пожара грађани се моле да обавесте најближу шумску управу (телефон у Новој Вароши је 033/61-775) или дирекцију „Србијашума“ у Београду (на телефон: 011/711-50-27), као и ватрогасну службу позивом на број 193.

-Апелујемо на грађане да не пале коров, биљни и други материјал на пољопривредни парцелама, воћњацима и површинама близу шума, да не ложе ватру близу шуме и у шуми, да не бацају опушке и лако запаљиве материјале на местима где се може изазвати пожар, не остављају за собом неугашену ватру након пикника и да не остављају отпатке, већ да их одложе у канте и кесе- каже се у апелу Јвног предузећа „Србијашуме“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.