И златарска чорба у дане "Златарфеста"

Лане15 котлића, а победио

Лане15 котлића, а победио "Тики"

У оквиру „Златарфеста“ биће организовано и такмичење у припремању златарске чорбе, а за најбоље мајсторе котлића обезбеђене су новчане награде у износу од 12.000 динара. Друга по реду кулинарска манифестација одржаће се у у петак 28.јула на Златару (у непосредној близини хотела “Панорама”), а пријаве за учешће примају се најкасније до 26.јула.Само такмичење трајаће три сата (од 11 до 14 часова), а организатор је Туристичко-спортски центар “Златар”.

Учесницима ће бити надокнађени трошкови куповине намирница потребних за припрему укусне златарске чорбе до максималан износа од 1.000 динара. ТСЦ и “Панорама” ће за такмичаре обезбедити највећи део потребне опреме и реквизита (кецељу, мајице, дрва, воду, ложиште), док су кувари- учесници смотре у обавези да са собом понесу посуду за припрему чорбе.

Пропозиције такмичења налажу да на смотри најбољих чорбара могу учествовати појединци или екипе. Они ће специјалитете припремати по свом рецепту, забрањено је додавање готових чорби и супа, а оцењивање јела четворочлани стручни жири обавиће искључиво у дисциплини спремања пријављене врсте варива. Критеријуми за бодовање су укус, густина и боја, као и општи изглед чорбе.

Након проглашења победника гости манифестације моћи ће да дегустирају такмичарске чорбе, као и златарски сир и питу од хељде.

-Сама припрема изабране чорбе званично стартује паљењем ватре у 11 сати, а. предвиђено време за припрему котлића је 180 минута. Пријаве за учешће на такмичење примају се све до 26.јула и то пријавом на рецепцију хотела “Панорама” или путем мејла оффицетсцзлатар@гмаил.цом – кажу у Организационом одбору „Златарфеста“.

Иначе, ова манифестација је установљена прошле године са циљем да се летњи фестивалски дани употпуне и садржајима којима се промовишу гурмански специјалитети нововарошког краја. Идеја је била да се најбоља златарска чорба са овог такмичења , справљена од гљива, телетине, рибе, поврћа и других врста намирница са овог подручја, уврсти у јеловник угоститељских објеката на Златару, али иницијатива организатора није заживела у пракси. Прва смотра овог типа у нас, лане је изазвала прилично интересовање посетилаца, а у конкуренцији петнаестак мајстора рибљег и телећег котлића, победила је екипа „Тики“ из Нове Вароши.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.