Златар зимус угостио 6.500 скијаша!

Надају се скијању и у марту : Скијалиште

Надају се скијању и у марту : Скијалиште

На стази скијалишта на Златару још има доста утабаног снега па ће упркос температурама које су последњих дана у плусу скијања на падинама изнад Нове Вароши бити и  у марту.  На Златару се зимус скијало више од 50 дана, али је пуним капацитетом радио једино ски-лифт „сидро“ у горњем делу стазе.

У компанији „Сложна браћа“ која од пре две године газдује скијалиштем „Златар“ кажу да ће скијалиште до краја сезоне радити свакога дана у времену од 10 до 16 сати, а биће и ноћног скијања под рефлекторима који су постављени дуж целе стазе. Цена дневног ски-паса за лифт типа „сидро“ је 700 динара за одрасле и 500 динара за децу, док је за четвороседну жичару ски-пас 1.000 динара.

-На стази је још између 30 и 50 центиметара снега па очекујемо да ће скијалиште радити бар у наредних двадесетак дана. Уколико се температура у ноћним сатима спусти у „дебели минус“ бранићемо стазу системом за вештачко оснежавање који нам је пуно помогао ове зиме. Надамо се да неће бити потребе да као прошле сезоне довозимо снег камионима из планине – каже управник скијалишта Салих Туркмановић.

На Златару је око три километра уређених скијашких стаза које се низ падине планине спустају готово до самог центра града, а висинска разлика је око 240 метара. Захваљујући систему за вештачко оснежавање и обилним падавинама у јануару, ове зиме је било 30 скијашких дана више него прошле.

-Сезона је почела 12. децембра, а стазу смо и поред неповољних услова успели да припремимо за свега десетак дана. На жалост, због проблема на стрмини изнад магистрале четвороседна жичара на главној 1.200 метара дугој стази радила је свега петнаестак дана. Међутим и стаза у горњем делу која има карактеристике „плаве“ атрактивне је и за искусније скијаше - каже Туркмановић.

Зимус је на Скијалишту „Златар“ врвело као у кошници, а према званичним подацима овде је боравило више од 6.500 гостију. Поред мештана и туриста у зимским чаролијама уживали су и љубитељи скијања из градова у окружењу, а било их је и са севера Црне Горе.

-И ове године смо обезбедили бесплатне сезонске ски- пасове за свих тридесетак полазнике школе скијања коју организује ПСД „Златар“, као и техничку подршку за неколико такмичења која су одржана на Златару. Наставићемо да помажемо и даље у циљу популаризације и омасовљења скијања као спорта- каже Туркмановић.

У недељу Куп Златара

У недељу 19. фебруара возиће се Куп Златара, а старт трке је у 8.30 сати. Такмичење у велеслалому организује се у категоријама пахуље, млађи и старији цицибани, деца 1 и 2.

Организатор такмичења је ПСД „Златар“, а пријаве се примају до суботе у 16 сати на телефон 063/ 68-10-29, као и на е-маил: zlatar.psd10@gmail.com

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.