За наталитет још 18 милиона !

Све мање ђака: Школа у Дражевићима (архивски снимак)

Све мање ђака: Школа у Дражевићима (архивски снимак)

И поред тога што се последњих година из буџета у Новој Вароши издваја све већа сума новца за подстицај рађања беба, ова планинска и недовољно развијена општина налази се, према подацима републичког Завода за статистику, међу пет локалних самоуправа у Србији са најнижом стопом наталитета. Да роде на овом простору све чешће носе катанце и да је неопходна помоћ државе, препознали су надлежни у Канцеларији Владе Србије за демографију и популациону политику, која је Општини Нова Варош путем конкурса доделила средства у износу од око 15.000.000 динара за суфинансирање пројекта на пољу локалне популационе политике.

Уговор о реализацији програма недавно су у београдској Палати Србија потписали министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић и начелник овдашње Општинске управе Мирел Рољевић.

-Општина Нова Варош у овом заједничком програму државе и локалне самоуоправе учествује са око 2,8 милиона динара. Средства у укупном износу од око близу 18.000.000 динара биће утрошена на неколико мера значајних за побољшање стања у овој области. У оквиру мере за ублажавање економске цене подизања детета, око 9,5 милиона динара биће током ове године исплаћено на име новчане накнаде за новорођенчад , а 3.000.000 динара за помоћ незапосленим породиљама. За промоцију репродуктивног здравља адолесцената издвојено је 500.000 динара, док ће за мере борбе против неплодности бити уложено укупно 5.000.000 динара. Захваљујући овој мери, 20 брачних парова ће за покушаје биомедицински потпомогнуте оплодње бити финансијски подржано са по 250.000 динара – појашњава Рољевић.

Иначе, на јавни позив кабинета министра за демографију и популациону политику, расписаног средином маја, јавило се укупно 90 локалних самоуправа, од којих је њих 15 добило средства у укупном износу од 130.000.000 динара.

-Реч је о неповратним средствима која ће бити уложена у различите мере и програме.Они би требало да обезбеде посао младим људима, подигну ниво едукације о репродуктивном здрављу и здравственој култури, стимулишу брачне парове на вантелесну оплодњу, прошире капацитете у предшколским установама и слично. Најмање новца опредељено је за једнократну помоћ младим мајкама које не раде, јер ови пројекти нису самоодрживи – истакла је министарка Дејановић на свечаности потписивања уговора са општинама и градовима.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.