Град добија мурал са мотивима Златара и Увца, дугачак 143 метра

Осликавање потпорног зида према Дому здравља

Осликавање потпорног зида према Дому здравља

Нова Варош добија још један градски симбол. Реч је о муралу који на потпорном зиду у Улици Слободана Никачевића, од раскрснице ка Вионику према Дому здравља осликавају активисти и активисткиње Еколошког удружења „Студенац“. План је да се на 143 метра дугачком зиду, насликају у зелено-плавом колору, мотиви Златара и Увца – реке, језера, шуме, пашњаци, ливаде... Акција је почела протеклог викенда, а организатори очекују да ће мурал бити завршен најкасније до 28. октобра.

Како би се овај велики посао завршио на време, на изради мурала свакодневно, у периоду од 10 до 18 сати, осим чланова и чланица Удружења, активно учествују и ђаци из ОШ “Живко Љујић“, повремено им се придружују и локални сликари, стрит-арт уметници, фотографи, заљубљеници у уметност и природу...

Овај део града због акције већ пар дана уназад „пулсира“ неком новом, позитивном енергијом, која се преноси и на „комшилук“, бројне друге грађане и пролазнике. Они се не либе да начине пар потеза на овом великом сликарском „платну“, али су, ипак, више расположени да вредне екологе, уметнике и основце почасте освежавајућим напицима, сланим и слатким ђаконијама, кафом...

-Дивно је како је акција наишла на опште одобравање грађанства. Ово је доказ да смо, ипак, једна племенита, брижна, шарена и весела заједница, а која има свест о томе колико је важно оплеменити и чувати наше животно окружење. Тема мурала и носи назив 'Наставимо да личимо на своју природу' – кажу за "Варошке новине" Ерна и Аида Паљевац, еколошке активисткиње и оснивачице „Студенца“.

Оне истичу да се ова активност реализује у оквиру пројекта под називом „Шта ми тешко“, а који финансира Министарство туризма и омладине. Идеја има за циљ да се истакну лепоте златарског краја, као и да се грађанима пружи још једна прилика да се повежу, искажу свој таленат, друже, уживају и учине нешто лепо и корисно за своју малу заједницу.

-На муралу ће у складу са темом доминирати мотиви овдашњих ливада, шума, пропланака, језера, пашњака, а и топлим колоритом уз доминацију зелене и плаве боје покушаћемо да бар мало дочарамо лепоту средине у којој живимо. Позивамо грађане да нам се придруже и помогну у осликавању мурала како би га свечано отворили 28.октобра у 14 сати – апелују из „Студенца“.

(Фотоси: Д. Ћировић и "Студенац")

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.