Слике Ерна Паљевац на изложби у Љубљани

Бајковити приказ жена, изложено 11 дела

Бајковити приказ жена, изложено 11 дела

И ликовна публика у Љубљани може да ужива у делима Ерне Паљевац, сликарке из Нове Вароши. На изложби у централној градској галерији „Хупа Брајдич“ која је отворена до краја новембра, изложено је 11 слика урађених у техници акрила, на којима ова ауторка илузионистичког и апстрактног ликовног рукописа, као „на длану“ нуди свој унутрашњи свет.

Свечано отварање изложбе продајног карактера у престоници Словеније уприличено је 4. октобра, а према речима младе сликарке, посета је била одлична, као и реакције тамошњих поклоника сликарства, те се Ерна нада да ће ово бити њено још једно успешно представљање у региону. Недавно је своје ствараштво приказала и публици у Загребу у оквиру „Street Art Festivala“ алтернативне уметности.

Ерна Паљевац

Ернина најновија поставка је по много чему специфична и другачија. Оригиналног је ликовног израза, са техником акрила, златне бронзе и 18- каратног злата које сликама дају динамичност и изазивају оптичке илузије ангажујући посматрача у интимни дијалог. Свака слика (реч је о великим платнима), иако дели заједничке елементе, има, ипак, јединствену нарацију и управо то оставља снажан утисак код публике.

-Кроз ову серију дела, која су се феноменално уклопила у мистичнну атмосферу која влада у галерији „Хупа Брајдич“, представила сам свој у ствари препознатљив стил, а то је вибрантна и детаљна комбинација психоделичних тела и бајковитих приказа жена – каже за „Варошке новине“ Ерна Паљевац (26).

Уметница очекује да ће словеначки љибитељи сликарства , свак на свој начин, моћи да разумеју да њене сликарске креације извиру из дубоке интроспекције, одражавајући, како каже, комплексну игру сила које обликују стварност. Уметнички пут нововарошке сликарке је, иначе, по оцени критике, сличан фазама Месеца – плови кроз спектар психолошких, земаљских и космичних закона. Истражујући ове законе, Ерна ствара „таписерију“ која позива на размишљање и људском постојању и међусобној повезаности унутар универзума.

-Свака моја слика не само што представља моју уметничку визију, већ служи и као својеврсни портал ка дубљем разумевању – додаје Ерна Паљевац, која је, иначе, локалној и широј јавности осим по уметничком прегалаштву, препознатљива и као еколошка активисткиња. 
* * *
НОВИ ЦИКЛУС

Ерна Паљевац тренутно ради на новом циклусу слика.

-Оне ће бити значајно другачије од радова приказаних на изложби у Љубљани, али и свим досадашњим самосталним и колективним излагањима. Те нове слике планирам да представим на престижном Бијеналу у Лондону 2025.године, где ћу уметничку „снагу“ одмерити са уметницима из читавог света. Била би то „круна“ мог досадашњег стваралаштва и баш се радујем оваквом изазову у будућности – најављује Ерна Паљевац.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.