Кажу да је нема комплет лепиње без Чедове фуруне

Фуруна зидана пре девет деценија и још у функцији

Фуруна зидана пре девет деценија и још у функцији

Мада je синоним за ужички крај, гурмани кажу да је најукуснија комплет лепиња ипак у Новој Вароши. Код Чеда и Маринка, па код Бокија, у „Мераку“, „Укусима Златара“... Готово да нема пекаре или ресторана који је нема на менију. Многима који живе далеко од родног краја, она је прва асоцијација на мирисе и укусе завичаја, а поред мештана воле је и туристи који походе Златар, кањон Увца, Муртеницу и друге природне лепоте краја.

У кафани „Сан“ у центу Нове Вароши комплет лепиња се, што је права реткост, још увек спрема у старој зиданој пећи на букова дрва. То јој кажу, даје специфичан укус који немају комплет лепиње спремљене у пећима на струју.

-Наша пећ је зидана тидесетих година прошлог века као и кућа у чијем се приземљу данас налази кафана, а зидали су је мој отац и стриц. Дуго је у њој радила приватна па државна пекара. И данас у тој старој пећи услужно печемо јагњеће и прасеће пећење за свадбе, славе, рођендане, крштења и друге обичаје, па увек имамо свежу моцу, док кајмак и јаја набављамо у околним селима. Сви састојци су органски, што гости знају да цене- каже Чедо Зечевић из кафане „Сан“.


Прсте да полижеш- комплет лепиња

Поред мештана овде свраћа све више и туриста, највише из Војводине, а ко једном доручкује комплет лепињу долази опет и то са породицом и пријатељима. У комлет лепињу су, кажу, спаковане све лепоте краја. За њу су потребни печена лепиња, две кашике старог кајмака, једно кокошије јаје и моца или претоп, како је у другима крајевима зову.

-Ми се држимо традиције. За разлику од ужичана и већине других, који врелим претопом преливају претходно запачену смесу, ми моцу, кајмак и јаје мешамо заједно да се боље сједине, па је лепиња сочнија, што многи воле. И једе се прстима, тако што се прстима откида залогај по залогај. Гости са стране обично је гризу као пљескавицу и по томе се дају лако препознати они који нису из ових крајева- каже Зечевић.

На подгрејану лепињу изнутра премазану масноћом и донету на тањиру,многи ће у првом моменту реаговати с гађењем и у чуду, али већ с првим залогајем мења се мишљење. Комплет лепиња права је „енергетска бомба“, па није препоручљиво да се обедује сваки дан, али је радо једу деца, млади и стари, подједнако жене и мушкарци.

-После оваквог доручка слободно можете на тежак физички рад и сигурно је да дуго нећете осетити глад. Јесте калорична, али није убитачна. То је ипак здрав производ у коме се налази све оно што нам је природа дала- каже Зечевић.
---------------------------
ЗАШТИЋЕНА ЗАКОНОМ

Како се верује, прва комплет лепиња или „лепиња са све“ направљена је пре шест деценија у „Шуљагиној пекари“ у центру Ужица. Поред ове има и других верзија о месту и времену њеног настанку, али како год, садашњи власник ове пекаре Драган Лазић је пред налетом модерног, комплет лепињу заштитио 2005. у Заводу за интелектуалну својину.

У избору гастрономског сајта „Тејст атлас“ крајем прошле године комплет лепиња је проглашена најбољим доручком на свету.

Моца, кајмак и јаје мешају се заједно

Фуруна и буков жар дају јој специфичан укус

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.