Одлагање амбалаже од пестицида без трошка за пољопривреднике

Одвожење амбалаже без трошка за пољопривреднике

Одвожење амбалаже без трошка за пољопривреднике

Празна амбалажа од пестицида све чешће ружи и загађује околину. Уместо да се одложе на безбедан начин пољопривредници је након третирања засада бацају где стигну, углавном у трњаке и јаруге поред воћњака и њива, мада на свакој боци стоји упозорење произвођача да се то не чини.

Познаваоци прилика кажу да је то све већи проблем, посебно у срединама где локалне самоуправе не организују преузимање ове врсте отпада. Управо због тога, у Акмачићима је недавно одржана едукативна радионица на тему безбедног одлагање амбалаже средстава за заштиту биља. Присуствовали су пољопоривредници из села у месним заједницама Акмачићи и Божетићи, која су позната по производњи кромпира, хељде и других ратарских култура.

Радионица је одржана у оквиру пројекта који Фондације „Ана и Владе Дивац“ реализује уз подршку Општине Нова Варош и Пољопривредне стручне и саветодавне службе (ПССС) Ужице. Циљ је да се пољопривредници упознају са правилним начинима одлагања амбалаже од пестицида и других средстава за заштиту биља, како би се смањио ризик од загађења животне средине и унапредило здравље људи и животиња.


Имало се шта чути - са предавања у Акмачићима

-Правилно одлагање амбалаже подразумева да се чиста ,правилно испрана и сува отпадна амбалажа може безбедно чувати на имању, ван домашаја деце и животиња, заштићена од кише, до преузимања од овлашћених оператера. Препоручује се да се поновна употреба ове амбалаже онемогући њеним бушењем, а да се боце и затварачи чувају одвојено у одговарајућим пластичним врећама. Свако другачије поступање, попут бацања у комунални отпад, спаљивања у пољу или на утринама, закопавања, бацања у канале и слично, није у складу са прописима и представља опасност по здравље људи и животну средину- каже за "Варошке новине" Милинко Шапоњић, саветник за пољопривреду и рурални развој у Општинској управи Нова Варош.

У Републици Србији постоје два оператера која су овлашћена за прикупљање амбалажног отпада од пестициде, то су Удружење за одрживу пољопривреду и заштиту биља "Secpa" и предузеће "Envipack" doo који по истриошену амбалажу долазе по позиву. Захтев за преузимање може се поднети онлај на www.secpa.rs и www.envipack.rs, у форми која је једноставна и прилагођена свим типовима корисника средстава за заштиту биља, укључујући пољопривредна предузећа и индивидуалне пољопривредне произвођаче, а захтев се може поднети и заједнички за више корисника. Узависности од локације и количине амбалаже, оператер планира руте сакупљања и транспорта до постројења за складиштење и третман.

-За преузимање и прописно збрињавање овог отпада и пратећу документацију задужени су оператери, а све трошкове сносе произвођачи, односно увозници средстава за заштиту биља. То значи да је за пољопривредне произвођаче преузимање и даљи третман амбалаже потпуно бесплатан- каже Шапоњић.
* * *
Текст је део пројекта „Животна средина - аларм за узбуну“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.